Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Český tým jde na mistry Evropy, ti zatím v Chorvatsku moc nezáří

Podle papírových předpokladů měli na mistrovství Evropy skončit v základní skupině, jenže jsou ve čtvrtfinále. Čeští házenkáři ukázali svaly a postoupili z nejtěžší skupiny mezi dvanáct nejlepších, kde je na úvod čekají obhájci titulu – Němci. V úterý pak národní celek změří síly s Makedonií a ve středu se Slovinskem.

Ondřej Zdráhala
zdroj: Ivo Dudek/chf.cz

Proti Německu chce český celek zopakovat výkony na hranici svých možností jako v zápasech s Dány a Maďary, k čemuž se vybičoval po sobotním úvodním debaklu 15:32 Španělskem.

"Po porážce o 17 gólů se Španělskem by na nás nikdo nevsadil. Během 40 hodin jsme vše změnili. Je neuvěřitelné, jak kluci porazili Dánsko a Maďarsko. Je to pro nás sen a doufáme, že to takhle bude pokračovat dál. Je skvělé, že můžeme hrát další tři zápasy, které mohou kluky posunout dál," citoval web šampionátu jednoho ze dvou českých trenérů Jana Filipa. 

Stávající mistři starého kontinentu v základní skupině porazili Černou Horu vysoko 32:19, ale v dalších dvou zápasech se Slovinskem a Makedonií jen remizovali, vždy 25:25, a nejsou v úplně ideálním rozpoložení.  

"Po tom, co jsme si nepřenesli do další fáze čtyři body, a po našem výkonu s Makedonií, bychom neměli začít hovořit o semifinále. Musíme se hodně zlepšit," řekl německý brankář Silvio Heinevetter.  

"Češi vstupovali do turnaje jako outsider, který mohl hrát uvolněně. Mají silnou obranu a výborné brankáře," dodal německý trenér Christian Prokop.  Na loňském mistrovství světa skončilo Německo až deváté, na posledních olympijských hrách získalo bronz.

"Čím bychom je mohli překvapit? Ještě si to musíme rozebrat, ale snad každý sleduje německou bundesligu. Takže ví, jaký hráč jak hraje. Bude to hodně těžké, ale pokud navážeme na předchozí zápasy, bude to dobré," řekl český křídelník Tomáš Číp.  

Zápas začíná v 18:15 a střetnou se v něm dva nejlepší kanonýři šampionátu - český kapitán Ondřej Zdráhala (25 gólů) a Uwe Gensheimer (21), který se dělí o druhé místo střelecké tabulky.  

Do semifinále postoupí první dva celky ze skupiny a tabulka, do níž se započítávají i dva výsledky ze základní části, je zatím velmi vyrovnaná. Se třemi body vede Makedonie, následují čtyři celky se dvěma body, mezi nimiž jsou i Češi, kteří si ze skupiny přenesli body za výhru nad olympijskými vítězi Dány. Poslední je s jedním bodem Slovinsko.  

Reprezentanti prošli do další fáze šampionátu poprvé od roku 2010, kdy obsadili osmé místo. Českým maximem na ME je šestá příčka.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články