Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Češky se rozloučily s mistrovstvím světa házené výhrou nad Konžskou republikou

Už bez naděje na postup se české házenkářky rozloučily se světovým šampionátem ve Španělsku vítězstvím 24:21. V závěrečném duelu v osmifinálové skupině proti Konžské republice se těžce prosazovaly v útoku, přesto vyrovnané utkání překlopily na svou stranu, k čemuž pomohla i efektní trefa Veroniky Malé na konci prvního poločasu. 

Český tým obsadil v osmifinálové skupině předposlední páté místo s dvěma body, které získal za vítězství nad Kongem. Bašného svěřenkyně se s šampionátem ve Španělsku rozloučily s celkovou bilancí dvou výher a čtyř porážek. O tom, na jakém místě reprezentantky skončí, se rozhodne v pondělí podle výsledků dalších osmifinálových skupin.

"Vydřeli jsme výhru, protrpěli jsme se do konce k výhře. Ale určitě si tým za tu bojovnost, snahu a vůli po vítězství výhru zasloužil. Nebyli jsme ale spokojeni s naším herním projevem," řekl Bašný.

Kongo mělo před zápasem stejně jako český celek na kontě nula bodů a na turnaji pouze jedno vítězství. Na začátku se přelévalo skóre a v druhé části úvodní půle si čtvrtý tým z posledního afrického šampionátu vytvořil mírný náskok. Bašného svěřenkyně v prvním dějství zahodily několik vyložených šancí, přesto ještě do přestávky dokázaly stáhnout manko 9:11 a po povedené kombinaci chvíli před pauzou srovnaly na 11:11.

Po změně stran Češky přidaly a už nepustily soupeře do vedení. Od stavu 12:12 si do konce zápasu udržovaly náskok, který v 41. minutě navýšila Kordovská už na 18:14. Konžanky, které prošly do osmifinálové fáze ze základní skupiny díky nečekanému vítězství nad Tuniskem, pak v 55. minutě přece jen dokázaly snížit na rozdíl pouhé branky. Africký celek dvakrát útočil na vyrovnání a v 57. minutě mu radost z něj překazilo břevno. Následně ale zvýšila Cholevová a nejlepší střelkyně utkání Zachová určila konečné skóre.

"V poločase jsme si řekly, že na ně více zatlačíme, že je uběháme. Jsem ráda, že jsme poslední zápas zakončily vítězně. Bylo to hodně ubojované, vydaly jsme se ze všech sil," uvedla křídelnice Veronika Malá.

Na minulém mistrovství světa předloni Češky chyběly, ale před čtyřmi lety nečekaně došly až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovily nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na MS ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

Mistrovství světa házenkářek ve Španělsku - osmifinálové skupiny:

Skupina III (Granollers):

ČR - Kongo 24:21 (11:11)

Sestava a branky: Řezáčová, Kudláčková - Knedlíková 2, Kordovská 1, Andrýsková, Mikulášková, Hurychová, Stříšková, Franková 1, Zachová 6, Kovařová 4, Jeřábková 2, V. Malá 5, Holanová, Kašpárková, Cholevová 3. Rozhodčí: D. Lončar, Z. Lončar (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 6/5. Vyloučení: 2:5. Diváci: 620.

Skupina IV (Torrevieja):

Japonsko - Argentina 31:27 (15:14)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články