Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi uzavřeli turnaj ve Francii skalpem Nizozemců, sedmi brankami se blýskl Piroch

Na závěr turnaje čtyř zemí ve Francii zdolali čeští házenkáři 33:30 Nizozemce. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého odčinili středeční porážku s Egyptem a obsadili konečné třetí místo. K cennému vítězství nad účastníkem nadcházejícího mistrovství světa přispěl sedmi trefami nejlepší střelec utkání Tomáš Piroch.

Tomáš Piroch v akci
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Po prohře 30:33 s Egyptem nastoupili Češi v závěrečném duelu na turnaji proti Nizozemsku, které v prvním zápase podlehlo domácí Francii. Sabatého svěřenci proti mírnému favoritovi od začátku dominovali a ani jednou jej nepustili do vedení.

Hned v úvodní šestiminutovce si vytvořili třígólový náskok. "Oranjes" sice rychle srovnali, ale Zeman poslal národní tým v 15. minutě znovu do vedení o tři branky. Do pauzy pak Češi zvýšili na 17:12. Pět gólů z pěti střel dal v prvním dějství Kašpárek a osmi zákroky se blýskl mezi tyčemi Mizera, jenž zaujal ve Francii post brankářské jedničky místo chybějícího Mrkvy.

Hned po změně stran zvýšilo české mužstvo na rozdíl šesti tref. Nizozemci pak přidali a mocně snižovali. V 48. minutě upravil Smits na rozdíl pouhého gólu, ale srovnat se soupeři nepovedlo. Češi závěr zvládli s přehledem a cennou výhru udrželi.

"Odehráli jsme výborný zápas proti velmi dobrému soupeři, účastníkovi mistrovství světa. V prvním utkání Nizozemci vzdorovali Francii 45 minut. Viděli jsme na minulém Euru, jaké předváděli výkony. Nejdůležitější pro mě je, že jsme zase udělali krok dopředu," řekl Sabaté.

"Dobře jsme v minulých dnech potrénovali. Obrana byla fantastická. Nizozemci mají úžasného Steinse, který patří k nejlepším na světě, a my ho skvěle ubránili. V útoku jsme také hráli velmi dobře, lehce, vyvarovali jsme se zbytečných chyb. Bylo to velmi dobré, ale stále je před námi hodně práce," dodal španělský trenér, který převzal českou reprezentaci v únoru.

Jeho výběr na rozdíl od sobotního soupeře nebude startovat na nadcházejícím mistrovství světa. Reprezentanti po návratu z Francie zakončí v příštím týdnu lednový přípravný blok dvěma domácími zápasy se Slovenskem. Nejbližší soutěžní střetnutí čekají český celek až v březnu v evropské kvalifikaci.

"S turnajem jsem spokojen, přístup hráčů byl skvělý. Jsem rád, že jsme se mohli potkat s tak kvalitními týmy, účastníky mistrovství světa. To nám pomůže k tomu, abychom se stále zlepšovali a abychom věřili, že můžeme být dobří. Hráči si teď trochu odpočinou a je před námi ještě další týden, během něhož budeme pokračovat v práci," dodal Sabaté.

Česko - Nizozemsko 33:30 (17:12)

Sestava a branky ČR: Mizera, Hrdlička - Hrstka 3, Piroch 7, Štěrba 1, Kašpárek 5, Reichl 4, Babák 3, Trkovský, Šlachta, Vančo, Harabiš 4, Klíma 2, V. Patzel 1, Douda, Březina, Zeman 2, Režnický 1. Nejvíce branek Nizozemska: Boomhouwer 6, Baijens 5. Rozhodčí: Carmaux, Mursch (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 6/4. Vyloučení: 5:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články