Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Brněnský zázrak se tentokrát neudál. Oslabení házenkáři na Francii nestačili

Brno – Brněnské prostředí až doposud českým házenkářům přinášelo štěstí a domácí hráči se v něm dokázali vyburcovat k velkým výkonům. Avšak ani bouřlivá atmosféra jim nepomohla k úspěchu v kvalifikaci mistrovství Evropy proti Francii. Oslabený tým, jemuž chybělo deset hráčů včetně hvězdy Filipa Jíchy, prohrál s favoritem 24:34 o postup bude bojovat v neděli v závěrečném utkání kvalifikační skupiny v Makedonii. Francie si naopak bez ztráty bodu upevnila první místo v tabulce.

Český házenkář Milan Kotrč v utkání proti Francii
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Oslabený český tým bez deseti zraněných hráčů stačil držet krok s úřadujícími mistry světa a olympijskými vítězi pouze v úvodní čtvrthodině. V dalším průběhu zápasu se projevila větší herní vyzrálost, přesnější souhra, agresivita a důraz v obraně zkušenějšího protivníka.

"Prohráli jsme s nejlepším mužstvem na světě. Drželi jsme se patnáct minut, potom se projevila větší kvalita soupeře. Už jsme nebyli tak důslední jako v začátku zápasu. Fyzicky na tom byli Francouzi lépe," řekl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

Český tým stačil v úvodu odpovídat na soupeřovy rychlé protiútoky stejnou zbraní. V koncovce se prosazoval nejčastěji Zdráhala, jehož zásluhou byl v 15. minutě stav nerozhodný 7:7.

Naději na senzaci ztratil domácí výběr v následném oslabení. Francouzský tým využil chyb protivníka v obraně k získání třígólového náskoku. V koncovce se v úvodu zápasu nejvíce prosazoval přesně střílející Mahe. Do poločasové přestávky narostlo české manko na rozdíl šesti branek.

"Nemůžeme se dívat na tabuli a na skóre. Zápas musíme hodnotit podle našich pocitů. Kvalita i z pohledu našich hráčů byla jednoznačně na straně soupeře," přiznal po utkání nejlepší střelec českého týmu Ondřej Zdráhala, který dal devět gólů.

Po změně stran se pokusil český tým vrátit do zápasu, malou naději na zvrat vykřesal třemi brankami v rychlém sledu Hrstka. Hra na hranici rizika však přinášela i chyby v rozehrávce, po nichž domácí házenkáři inkasovali laciné góly.

"Měli jsme na spojkách jen čtyři hráče. Francouzi mohli střídat celý tým. Naše situace byla trošku složitější. Bylo důležité, že jsme hráli odvážně, snažili se. Nekoukali na tabuli a bojovali až do konce. To si na týmu cením," dodal kouč Filip.

Francouzský tým postupně převzal režii zápasu do svých rukou. Prosazoval se důraznou koncovkou, využíval výškovou převahu a proti střelám nad bránícími bloky byl brankář Štochl většinou bezmocný. I když v závěrečné čtvrthodině čeští házenkáři ještě zvýšili aktivitu, zlepšení stačilo jen na zastavení narůstajícího rozdílu ve skóre.

Prohrou ztratili čeští házenkáři brněnské "kouzlo" a ukončili tamní sérii šesti vítězství. V neděli reprezentanty čeká rozhodující duel kvalifikace, v Makedonii se pokusí vrátit na druhé postupové místo. "Makedonské prostředí je bouřlivé. Řada hráčů se s tím potká poprvé. Na to se musíme připravit, bude to hrát další roli. Musíme ze sebe vydat maximum možného, co v nás je. To je jediná cesta k úspěchu," poznamenal Filip.

Česko - Francie 24:34 (10:16)

Sestava a branky Česka: Štochl, Mrkva - Hrstka 4, Hes 2, Jurka, Sobol 1, Šimůnek, Stehlík, Babák 2, Kotrč 1, Petrovský 5, Škvařil 1, Zdráhala 9, Užek. Nejlepší střelci Francie: Mahe 7, N'Guessan 6, Guigou 5. Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 8/8. Vyloučení: 3:3. Diváci: 3000.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články