Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Břevno zhatilo naděje na semifinále. Češi si po remíze se Slovinci zahrají o páté místo

Senzační semifinále z toho nebude, i tak jsou čeští házenkáři blízko velkému úspěchu. Národní tým v dramatickém utkání se Slovinskem, ve kterém vedl i o pět branek a v jehož závěru nastřelil konstrukci branky, remizoval 26:26 a v pátek ho čeká duel o páté místo proti domácímu Chorvatsku. Pokud zvítězí, dosáhne nejlepšího výsledku na evropském šampionátu v historii.   

Roman Bečvář se snaží prosadit v utkání proti Slovinsku
zdroj: REUTERS autor: Antonio Bronic

Český celek sahal ve Varaždínu po dalším nečekaném skalpu. Proti bronzovým medailistům z loňského světového šampionátu většinu zápasu vedl, v první půli až o pět branek, a za nerozhodného stavu měl výhodu posledního útoku.

Pokud by ho dal, udržel by si teoretickou naději na nečekaný postup do semifinále. Stanislav Kašpárek však trefil tři sekundy před koncem břevno, což české naděje odfouklo. I tak národní mužstvo sahá po překonání historického maxima. Tím je na ME 6. příčka z roku 1996.

Reprezentanti na Euru v Chorvatsku nejprve v základní skupině senzačně porazili Dánsko, poté Maďarsko a ve čtvrtfinálové fázi v úterý udolali Makedonii. V šestičlenné tabulce se na pár hodin posunuli na druhé místo, ale následně je předstihlo Španělsko po vítězství 31:27 nad Německem.

"Pět, možná deset centimetrů rozhodlo o remíze," řekl po utkání se Slovinskem jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš. "Na závěr možná mrzí, že to nestačilo na vítězství, ale myslím si, že tým nechal na hřišti všechno," dodal kapitán Ondřej Zdráhala, s devíti brankami nejlepší hráč zápasu.

Sestřih utkání Slovinsko - Česko:

V české brance v úvodu nastoupil hrdina úterního vítězného obratu s Makedonií Mrkva a reprezentanti začali tak, jak minulý duel skončili. V osmé minutě díky Bečvářově trefě vedli 6:3 a tentýž hráč upravil po deseti minutách už na 8:4.

Mezi tyčemi předváděl neuvěřitelné věci Mrkva, který likvidoval jednu vyloženou šanci za druhou a za úvodní dějství nasbíral nevídaných 13 zákroků. V 21. minutě po Kašpárkově ráně vedli Češi už o pět gólů 12:7. V té chvíli už ale nebyl na palubovce Stehlík, jenž dostal červenou kartu.

Portugalští rozhodčí Fonseca se Santosem byli k národnímu týmu stejně jako sudí v předchozích zápasech přísnější a za první půli jej čtyřikrát poslali do oslabení, zatímco Slovince ani jednou. Navíc na startu poslední minuty dostal rovnou červenou kartu i Petrovský.

Češi se od 21. minuty začali trápit v útoku, do poločasu už neskórovali a Slovinci šňůrou čtyř branek stáhli na rozdíl jediné trefy. Hned po pauze pak bronzoví medailisté z loňského světového šampionátu vyrovnali na 12:12 a v 36. minutě je poslal poprvé do vedení Zarabec.

Reprezentanti se ale nenechali zdeptat a Číp se Zdráhalou sérií pěti gólů otočili stav ve 44. minutě na 20:16. Jenže český tým se znovu začal trápit v ofenzivě a Slovinci čtyřmi brankami srovnali.

Skóre se pak chvíli přelévalo a v 55. minutě soupeř po Zarabecově trefě vedl 25:23. Dvě minuty před koncem ale Hrstka dotáhl na 26:26. V dramatickém závěru se mezi tyče postavil Galia, vytáhl výborný zákrok a Češi měli 22 sekund na poslední útok. Dobře zakombinovali, ale Kašpárkovu střelu zastavilo břevno.

"Český tým se skvěle vrátil na evropskou scénu. Nakonec nás trochu mrzí, že ten poslední gól nepadl a nemůže bojovat dál o medaile," vysekl poklonu trenér Slovinska Veselin Vujovič.

Slovinsko - ČR 26:26 (11:12)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Horák 1, Kašpárek 4, Hrstka 1, Zdráhala 9/2, Číp 5, Šlachta, Bečvář 2, Stehlík, Petrovský, Mubenzem 3, Zeman 1, Landa, Kotrč, Sviták.

Nejvíce branek Slovinska: Kavtičnik 6/1, Zarabec 5. Rozhodčí: Fonseca, Santos (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 2/2. Vyloučení: 2:6. ČK: 19. Stehlík, 30. Petrovský (oba ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články