Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Spilkové finále nevyšlo, vylepšila si však osobní maximum

Denham – Vylepšeným osobním maximem skončil pro českou golfistku Kláru Spilkovou turnaj elitní série Ladies European Tour v britském Denhamu. Osmnáctiletá Češka sice dlouho bojovala o titul, ale nepovedené finálové kolo, ve kterém zahrála jednu ránu nad rámec hřiště, ji odsunulo s konečným skóre -11 na dělenou šestou příčku. Z vítězství se radovala zkušená Australanka Karrie Webbová.

Dosavadním maximem Spilkové v elitní evropské sérii bylo sedmé místo, které vybojovala předloni v marockém Agadiru a letos ve slovenských Tálích.

"Radost je samozřejmě velká, i když jsem taky trochu zklamaná, ale je to super výsledek a jsem za to hodně ráda," řekla Spilková. "Šla jsem do finále s tím, že to vyhraju. Úplně se to nepovedlo, ale žádná tragédie to není. S hrou jsem hodně spokojená, můžu se pochválit a vítězství přijde později."

V úvodních dvou dnech soutěže s dotací 400 tisíc eur (přes deset milionů korun) v Denhamu zahrála Spilková vždy 66 ran a dělila se o vedení s dvojicí hráček. Ve větrném finále zaznamenala na druhé jamce birdie a v čele se osamostatnila. "Vnímala jsem to, navíc to bylo všude vidět na výsledkových tabulích. Byl to hezký pocit, ale že bych to přímo na hřišti prožívala, to ne. Držela jsem si pohodičku," řekla.

Zbytek první devítky ale odehrála v paru a dostaly se před ni soupeřky, které skórovaly. "Vítr hru hodně ztěžoval, bylo to náročné, ale z těžkých pozic jsem se dokázala dobře zachraňovat, jen nějaké paty mi mohly spadnout," řekla.

Na druhé devítce se projevily zkušenosti soupeřek a nervozita Spilkové, která poprvé v kariéře útočila na výhru na okruhu LET. Česká naděje zapsala tři bogey a jedno birdie a závěrečný den obešla ránu nad par (73 ran). S celkovým skóre jedenácti ran pod par se dělila o šesté místo s Dánkou Line Vedelovou.

Fakt, že vycházela do finále z prvního místa, je pro Spilkovou velkou zkušeností. "Za kterou jsem ráda. Možná je jednodušší hrát z horších pozic a rvát se dopředu, protože v čele je na člověka kladen větší tlak, ale já jsem hrála sama pro sebe a chtěla jsem si to užít, to se mi myslím docela povedlo," řekla pražská rodačka.

Hrála tradičně s podporou caddie Moniky Dvořákové a tentokrát i otce Petra v hledišti. Ten mohl ocenit pátečních a sobotních 66 ran své dcery. "Hrála jsem solidní golf, byl to lehký golf a člověk ani neví, že šel minus šest," smála se Spilková.

Ve finančním žebříčku LET se Spilková posunula na 19. místo, poprvé si tak zahraje British Open, které je na programu 1. až 4. srpna v St. Andrews. "Půjdu si to především užít," plánovala Spilková před svým premiérovým turnajem kategorie major. Doufá, že projde cutem. "To je základní cíl, ale hlavně to bude ve zkušenostech další stupínek výš a výš a jednou třeba vystoupám nejvýš," zasnila se.

Po British Open se můžou na Spilkovou těšit i čeští fanoušci. Od 9. do 11. srpna bude v rámci LET hrát Pilsen Golf Masters na hřišti Golf Park.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články