Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Olympijský golf má zelenou. Soudce odmítl zastavit stavbu hřiště v Riu

Rio de Janeiro - Jedna z největších překážek v návratu golfu na olympijské hry po více než stoleté pauze padla. Soud v Riu de Janeiro zamítl žádost státního zástupce o zastavení výstavby tamního golfového hřiště.

Stavba golfového areálu v Riu de Janeiro
zdroj: ISIFA/AFP

Osud golfového turnaje na olympijských hrách v Riu visí na vlásku. Rozhodnutí mají v moci brazilské soudy. Státní zastupitelství nyní utrpělo druhou právní porážku ve svém boji za to, že hřiště se staví bez potřebných studií vlivu na životní prostředí a dalších právních náležitostí. Loni v září sice jiný soudce doporučil upravit plány hřiště, ani tehdy však nevyhověl požadavku na zastavení prací.

Pokud by k němu v této fázi došlo, hřiště by se nemuselo stihnout vybudovat. První testovací turnaj plánuje organizační výbor Her na listopad.

Státní zástupce neuvedl, zda se proti verdiktu odvolá. Proces byl nicméně vnímám jako poslední šance, jak stavbu případně zastavit, protože projekt už je v pokročilé fázi. To zdůraznil i soudce Fabio Dutra. "Pokud se po realizaci projektu ukáže, že byly porušeny ekologické normy, stále ještě bude možné odpovědné lidi potrestat," řekl.

Státní zastupitelství tvrdilo, že proces udělování licence na stavbu hřiště byl plný chyb, a požadovalo, aby developer projekt výrazně změnil. Podle úřadu by měla být na prvním místě ochrana životního prostředí, ne olympijské hry.

Spory o hřiště zastiňují návrat golfu

Výstavbu resortu nejprve komplikovaly soudní pře o vlastnictví pozemků a poté proti ní vystoupili ochránci životního prostředí. Ti mimo jiné tvrdí, že město poškodilo daňové poplatníky, údajně totiž povolilo stavbu hřiště soukromému developerovi, jenž bude mít velký zisk z prodeje luxusních bytů v tamních věžových domech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články