Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lieser posunuje limity, čeká ho golfová European Tour i boj o olympiádu

Jako první český golfista si zajistil kartu na elitní European Tour. Ondřej Lieser v neděli na Mallorce vyhrál finále Challenge Tour a tím i celkové hodnocení série. "Bylo to strašně náročné psychicky. Nechal jsem tam kus sebe," přiznal šťastný vítěz.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Úspěch golfisty Liesera

Léta se tuzemští golfisté snaží prorazit na profesionální scéně, ale výrazněji neuspěli. I do Liesera se vkládaly velké naděje, ale až proměna svérázného talentu před čtyřmi lety znamenala obrat v jeho kariéře.

"Můj golf se otočil naruby poté, co jsem potkal manželku. Občas se potkají dva lidi a oběma se začne dařit," zmínil Lieser životní partnerku Michaelu, s níž má osmnáctiměsíční dceru Elizabeth. Díky novému vztahu zůstal u golfu, i když uvažoval, že skončí, a naopak se začal zlepšovat.

Minulý rok udělal první krok a z Pro Golf Tour postoupil do Challenge Tour. V ní letos kvůli koronaviru sice odehrál jen pět turnajů, ale s každým se zlepšoval. Před čtrnácti dny zvítězil v Cádizu a v neděli slavil vítězství na Mallorce.

Je nám líto, video expirovalo.
Golfista Lieser senzačně vyhrál Challenge Tour

"Jsem lepší v patování, v krátké hře, v zasahování greenů i drajvování, ale hlavně se cítím neskutečně silný mentálně. Občas někdo ze zdvořilosti řekne, že jste silný mezi ušima, ale já se tak opravdu cítím," řekl s tím, že mu hodně pomáhá zázemí, které doma má.

To domkumentuje i fakt, že po úspěchu v Cádizu mohl hrát na stejném místě další turnaj, ale raději odletěl před finále na týden domů. "Čas s rodinou mě nabije pozitivní energií. Je to restart hlavy a můžu jet znovu," konstatoval devětadvacetiletý Lieser.

Před finálovým turnajem byl v Challenge Tour šestý. Potřeboval se dostat do pětky, aby si uhrál kartu na prestižní European Tour. "Bude to znít divně, ale jel jsem turnaj vyhrát a nezajímaly mě propočty," tvrdí golfista sebevědomě.

Stejně jako v Cádizu i na Mallorce postupně stoupal pořadím. Závěrečná osmnáctka ale byla hodně napínavá. Chvíli bylo ve hře o titul až dvanáct hráčů a ještě pár jamek před koncem mělo minus deset ran pod par hřiště sedm golfistů. "Byla to přestřelka," konstatoval Lieser a dodal: "Úplně mi to nešlo, ale když jsem viděl, že ostatní taky nehrajou nic moc, tak jsem se nakopl a zakončil to ostře," dodal.

Na sedmnáctce zahrál par a na závěrečné osmnáctce rozhodl patem do birdie. "Takový tlak jsem ještě nezažil, doslova jsem ho cítil," řekl. Na druhou stranu ale okamžik pravdy zvládl. "Ani jsem nebyl vystresovaný a naštěstí se mi nezačaly třást ruce, což bylo hodně dobrý," vzpomínal na rozhodující chvíle turnaje s tím, že překvapil i sám sebe.

Při telefonátu s manželkou pak si i zaslzel. "Lidi, kteří mě znají, vědí, že nejsem citlivka, ale měl jsem problém slzy zastavit. Na golfu to bylo takhle emotivní poprvé," řekl člen týmu Golf Geum Technology.

Ve světovém žebříčku postoupil na 179. místo, což mu zaručuje pozici mezi šedesátkou hráčů pro olympiádu v Tokiu. "Není sportovce, který by si nechtěl na olympiádě zahrát. Otevřela se šance. Uvidíme, jak to bude," uvedl.

Triumf v Challenge Tour mu zajistil místo na turnaji European Tour příští týden v Dubaji. Poté ho čeká sestavování programu pro příští sezonu. Otázkou je, kolik turnajů bude hrát. "Asi to nebude čtyři pět v řadě, spíš tak maximálně dva. Musíme to s manželkou probrat," řekl Lieser a potvrdil, že sebevědomí mu před první sezonou v European Tour nechybí: "Nepojedu tam na zkoušku, jsem už mnohem dál," řekl jistě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články