Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Změna "domácího" prostředí. Znojmo sehraje 30. kolo v Olomouci či Jihlavě

Praha – Kolize termínu vyřešena. Fotbalisté Znojma sehrají poslední ligové kolo proti pražské Dukle na stadionu v Jihlavě nebo Olomouci. V jejich brněnském azylu, kde hrají domácí zápasy, se totiž ve stejném termínu představí Zbrojovka proti Jablonci. Rozhodly o tom kluby na jednání ligového shromáždění Fotbalové asociace ČR.

Sport
zdroj: ČT4

Poslední dvě ligová kola sezony se tradičně hrají v jednotném čase. Znojmo mělo mít původně už k dispozici svůj stadion, jeho rekonstrukce se ale stále protahuje.

"Navrhoval jsem tři možná řešení. Zaprvé odehrát to ve Znojmě na nezrekonstruovaném, či částečně zrekonstruovaném stadionu. Druhou možností byla předehrávka domácího duelu Brna či Znojma, pokud by už v tom utkání sportovně o tolik nešlo. Ani jedna z těch alternativ nebyla akceptována," řekl ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas.

"Protože moravské kluby Olomouc a Jihlava hrají v posledním kole venku, prošla alternativa Olomouc nebo Jihlava a jednotný termín," doplnil Lubas.

Znojmo se o něco přiblížilo rekonstrukci stadionu

Dostavba znojemského stadionu se na ligovém shromáždění příliš neřešila. "Ta podmínka pro účast v první lize zazněla už na začátku tohoto soutěžního ročníku. Pokud Znojmo nebude mít do 30. června svůj stadion ve stavu, který požaduje první liga, stane se prvním sestupujícím, včetně dalších sankcí," řekl Lubas. Znojmu by hrozila vysoká pokuta.

Majitel znojemského klubu Ota Kohoutek však věří, že nejčernější scénář nenastane. Od ministerstva školství totiž údajně dostal přislíbil o dotaci 90 milionů korun, které jsou potřebné k dokončení stavebních prací. "Zatím jsme dostali příslib k vyplacení dotace. Písemný doklad nemáme. Pokud peníze přijdou, tak jsou zainteresované firmy schopny do necelých tří měsíců všechny stavební práce dokončit," řekl.

Ligové shromáždění také odsouhlasilo, že třetí kolo Poháru České pošty se v příští sezoně odehraje v době reprezentačního srazu. "Kluby, které mají ve svých kádrech reprezentanty, se zavázaly, že odehrají zápasy v termínu bez reprezentantů," uvedl Lubas. Novinkou je také to, že od čtvrtfinále poháru se budou jednotlivé dvojice losovat.

Za urázky v hledišti se bude přerušovat

Dalším návrhem, ktreré shromáždění přijalo, byla iniciativa k přerušení utkání při nepokojích a výtržnostech v hledišti. Tu již předtím schválil výkonný výbor fotbalové asociace.

Zápasy by měli rozhodčí přerušovat nejen při nepokojích chuligánů, ale i při nenávistných a vulgárních projevech fanoušků, ať už verbálních, nebo prostřednictvím transparentů.

V minulých kolech například příznivci Baníku Ostrava transparentem uráželi pražskou Spartu, předtím pro změnu letenští fanoušci celý zápas verbálně i transparenty útočili na plzeňského Davida Limberského. "Ještě dojde k určení dalších podmínek k přerušení utkání při nenávistných projevech, ale na tom se teprve bude pracovat," řekl tiskový mluvčí asociace Ondřej Lípa.

Je nám líto, video expirovalo.
Znojmo odehraje poslední ligové kolo v Olomouci nebo Jihlavě

Kluby se na jednání ve společném prohlášení zavázaly, že budou bojovat proti násilnostem na stadionech. Také vyšlou dva své zástupce do expertní skupiny pro boj s chuligány - předsedu Ligové fotbalové asociace a člena sparťanského vedení Dušana Svobodu a teplického šéfa Františka Hrdličku.

Ve skupině vedle toho budou odborníci z FAČR, ministerstva vnitra i zástupci ministerstva spravedlnosti a také školství, mládeže a tělovýchovy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články