Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi v Edenu zaskočili Poláky. Skóre otevřel Krejčí ml. nejrychlejším gólem samostatné historie

Ideální vstup do evropské kvalifikace za sebou mají čeští fotbalisté. Reprezentace na domácí půdě v Edenu porazila Polsko 3:1 po gólech Ladislava Krejčího ml., debutanta Tomáše Čvančary a Jana Kuchty. Krejčího gól ze 27. vteřiny utkání je nejrychlejší brankou v samostatné české historii. Za Polsko v závěru už jen korigoval Damian Szymaňski. 

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého rozhodli zahajovací utkání s favoritem skupiny E ve vyprodaném Edenu bleskovým začátkem: po 27 sekundách vstřelil nejrychlejší gól reprezentačního "áčka" od rozdělení federace Ladislav Krejčí mladší a na startu třetí minuty zvýšil rovněž premiérovou trefou v národním A-týmu Tomáš Čvančara.

I třetí branku domácích zaznamenal sparťan, v 64. minutě se prosadil Jan Kuchta. Za Poláky, kteří se na přelomu listopadu a prosince na rozdíl od českého celku zúčastnili mistrovství světa v Kataru, v závěru snížil střídající Damian Szymaňski. Hostům nevyšla premiéra pod novým portugalským trenérem Fernandem Santosem, jejich kapitán Robert Lewandowski se v Edenu vůbec neprosadil.

Trenér Šilhavý překvapil a do základní sestavy nenasadil záložníky Baráka s Černým, kterým se v úvodu jara daří v zahraničních klubech. Český kouč vsadil na rozestavení s třemi stopery a dvěma útočníky. Premiéru za reprezentační A-tým si odbyli levý zadák David Jurásek a Čvančara, který v ofenzivě spolupracoval s kolegou z pražské Sparty Kuchtou. V brance nečekaně dostal před Vaclíkem a Staňkem přednost Pavlenka, na pravém kraji nechyběl uzdravený bek Coufal.

Šilhavému se nečekané tahy rychle vyplatily. Hned v úvodu vybojovali domácí před zraky českého a polského premiéra autové vhazování a po Coufalově dlouhém míči hlavou otevřel skóre už po 27 sekundách nabíhající Krejčí, který nastoupil na levém stoperu. Třiadvacetiletý sparťanský obránce si připsal premiérovou branku v národním A-týmu a zároveň se postaral o nejrychlejší gól české reprezentace od rozdělení federace.

Snový úvod podtrhli Šilhavého svěřenci záhy nato další trefou po spolupráci obou nováčků. Jurásek na levé straně přesprintoval protihráče a jeho přesný centr zblízka před brankářem Szczesným zužitkoval v čase 2:10 Čvančara. I dvaadvacetiletý útočník oslavil premiérový gól v reprezentačním "áčku". Český tým poprvé v samostatné historii skóroval dvakrát během úvodních tří minut.

Opaření Poláci poprvé zahrozili až ve 20. minutě, kdy Pavlenka vyrazil přízemní pokus Frankowského. Český brankář si poradil i s Linnettyho pokusem. Už v nastavení první půle mohli domácí přidat třetí gól, Čvančaru ale nadvakrát zblízka vychytal Szczesny.

Santos po přestávce dvakrát vystřídal, ale Češi dál pozorně bránili a nepouštěli osmifinalistu nedávného mistrovství Evropy do šancí. Naopak Šilhavého výběr hrozil z brejků. Čvančara se ještě neprosadil, ale v 64. minutě už po Králově přízemním centru zleva před Szczesným nezaváhal. Sparťanský útočník skóroval v reprezentačním "áčku" potřetí.

Pavlenka se nakonec čistého konta nedočkal, v 87. minutě ho zblízka překonal střídající Damian Szymaňski. Čechům to už ale příliš vadit nemuselo, vyhráli čtvrtý z posledních pěti vzájemných zápasů. Nový polský trenér Santos prožil v Edenu při premiéře na lavičce o poznání horší utkání než na podzim, kdy tam dovedl Portugalce v Lize národů k vysokému vítězství 4:0.

Česko – Polsko 3:1 (2:0)

Branky: 1. Ladislav Krejčí II, 3. Čvančara, 64. Kuchta – 87. D. Szymaňski. Rozhodčí: Sidiropulos – Kostaras, Dimitriadis – Evangelu (všichni Řec.). ŽK: Souček, Brabec (oba Česko). Diváci: 19.045.

ČR: Pavlenka – Holeš, Brabec, Ladislav Krejčí II – Coufal (71. Douděra), Král, Souček, D. Jurásek (89. Zelený) - Hložek (89. Černý) – Čvančara (65. Chytil), Kuchta (71. Barák). Trenér: Šilhavý.

Polsko: Szczesny – Cash (9. Gumny), Bednarek, Kiwior, Karbownik (46. Skóraš) – Linetty (77. D. Szymaňski), Bielik (46. Šwiderski) – S. Szymaňski (65. Zalewski), Zieliňski, Frankowski – Lewandowski. Trenér: Santos.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články