Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Zemřel jediný maďarský držitel Zlatého míče Flórián Albert

Budapešť – V Budapešti dnes v brzkých ranních hodinách zemřel slavný fotbalista Flórián Albert, který v roce 1967 vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího hráče působícího v Evropě. Jediný maďarský držitel slavného ocenění se dožil sedmdesáti let. Pravděpodobným důvodem úmrtí legendárního fotbalisty byly pooperační komplikace, minulý týden se totiž podrobil chirurgickému zákroku srdce.

Florián Albert
zdroj: Getty Images

Útočník během své kariéry nastupoval jen za budapešťský Ferencváros, za který nastřílel 383 branek v 537 zápasech a čtyřikrát vyhrál domácí ligu. V národním dresu odehrál 75 zápasů a trefil se jednatřicetkrát. Zúčastnil se světových šampionátů v letech 1962 a 1966 a z olympiády v Římě v roce 1960 si přivezl bronzovou medaili.

Proti někdejšímu Československu nastoupil Albert ve dvou soutěžních a jednom přátelském utkání. Poprvé to bylo 10. června 1962 ve čtvrtfinále mistrovství světa v Chile, maďarští fotbalisté tehdy prohráli 0:1. O dva roky později vstřelil Albert v přátelském utkání dva góly. Přesto to na vítězství nestačilo, duel skončil remízou 2:2. I ve třetím zápase se Albert trefil do československé sítě. Bylo to v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 1970 v Mexiku, v Budapešti maďarský tým 25. května 1969 tehdy zvítězil 2:0.

Ferencváros na počest legendárního fotbalisty po něm pojmenoval v roce 2007 svůj stadion.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články