Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Že jim dáme trojku, jsem nečekal, ale bylo to zasloužený, řekl trenér Rada

Trenéra jabloneckých fotbalistů Petra Radu jsem zastihl den po výhře nad mistrovskou Plzní a přivítal mě lehce jízlivým tónem. "Já myslel, že voláte proto, že bych měl být po třech porážkách za sebou odvolaný," řekl na úvod. "Vždyť to všude píšou," dodal a z jeho hlasu bylo cítit, že ani po nedávných šedesátinách neztrácí energii. A tu dokázal předat i svému týmu, který v pondělní dohrávce ligového kola s přehledem "přejel" Plzeň 3:0 a je v tabulce šestý.

Trenér Jablonce Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Kouč, který prošel reprezentací jako hráč i trenér, přiznal, že takový výsledek nečekal, ale… "Tři nula nečekal nikdo, ale nakonec jsme se tady shodli, že to bylo zasloužený," popsal jak vidí vysokou výhru. "Věděl jsem, že hrajeme dobře, až na zápas v Brně s Opavou, kdy jsme nepodali náš obvyklý výkon. Ale s Boleslaví jsme měli 26 střel na branku a herně nezaostávali a i v Rennes jsme odehráli dost kvalitní utkání. Takže ty tři porážky byly nepříjemný, ale hra špatná nebyla," dodal.

Byl nakonec rád, že teď jablonecký tým čekala zrovna Plzeň. "Takové týmy, jako je Plzeň, Slavia, Sparta nepodceníte, ty vás vtáhnou do zápasu," svěřil se Rada s tím, že hráči už ani větší motivaci mít nemůžou. A vrátil se ke smolné porážce 1:2 v Rennes v Evropské lize. "My jsme po tom zápase nebyli psychicky dole. Na hráčích jsem viděl, že mají chuť, jsou nabuzení. Pak odvedli hodně fotbalový výkon, což mě potěšilo," dodal.

Svým hráčům věřil i po sérii porážek. "Jsem s nimi každý den a vím, že mají formu i na tréninku vypadají dobře. I když jsme třikrát prohráli, tak to na nich nenechalo nějaké velké stopy. Neviděl jsem na nich, že by byli rozhození. Říkal jsem jim, že musíme navázat na bojovnost a pracovitost, kterou předvedli proti Rennes. Viděl jsem, že se na zápas těší, ale že bych si myslel, že jim dáme trojku, to určitě ne," ukončil povídání o pondělním zápase.

Rada nemá obavy ze soupeřů ani v Evropské lize. Hráčům klade na srdce, že se nemají čeho bát – žádný strach z velkých zvířat. "Ještě jsem neviděl, že by český mančaft vyloženě propadl, když hrál Evropu. Říkám hráčům, že jediné, co můžou, je prohrát, ale jinak se jim nic nestane. Že se můžou postavit komukoliv, ale když budou mít strach, tak prohrajou s kýmkoliv. Je to o sebevědomí, ví, že kvalitu mají a musí se o tom přesvědčit," popisoval, jak to vidí on a snaží se to přenést na tým. "Říkám hráčům, že se nemají čeho bát. To do nich chci dostat. Já jsem se nebál ničeho, jen jako malej tmy a ta mi neublížila. Říkám jim, že když třikrát, čtyřikrát prohrajou, tak to odnese trenér, oni ne."

Jablonecký kouč nemá obavy, že by měl start v Evropské lize ovlivnit výsledky jeho týmu v lize, o čemž se třeba v této sezoně přesvědčili v Olomouci. "Kondičně jsou kluci dobře připravení. Je to o hlavě, aby to z ní přenesli do těla a nebáli se. Z vlastní zkušenosti vím, že jsme trénovali mnohem víc, než se trénuje teď, kdy je to propracovanější, a byli jsme radši, když se hrálo středa – neděle, protože radši hrajete, než trénujete. Nehledě na to, že když hrajete, tak za to máte ještě prachy," usmál se zkušený kouč.

Přiznal, že nepočítal s tím, že Jablonec plynule naváže na jarní část loňské sezony, kdy byl vůbec nejúspěšnějším týmem ligy. "Teď už si na nás soupeři dávají trochu větší pozor. Přál bych si, abychom pokračovali v té filozofii, kterou tady máme. Abychom hráli kombinační fotbal a lidi na něj chodili," řekl zklamaný slabou návštěvou na zápas s Plzní, na nějž přišlo jen necelých 2800 fanoušků. "Čekal jsem jich víc – minimálně tři a půl tisíce, ale včera tu bylo abnormálně špatné počasí, déšť, kroupy, čtyři stupně. Zase jsem rád, že ty, co přišli, jsme nezklamali," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články