Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Začíná ME devatenáctek, Češi chtějí do semifinále

Praha - Čeští fotbalisté do 19 let dnes začínají mistrovství Evropy utkáním s domácím Rumunskem. Ve skupině A je čekají také Řecko a Irsko, tedy týmy, které vyřadily velmoci Francii a Itálii. Trenér Jaroslav Hřebík proto nechce soupeře podcenit, i když se podle jmen zdá těžší skupina B, v níž se sešly Španělsko, Srbsko, Turecko a Belgie. Přesto by český tým rád zopakoval účast v semifinále, na kterou dosáhl v letech 2003, 2006 a 2008. V roce 2001 pak byla devatenáctka jedinkrát ve finále.

"Opticky se to může zdát, že skupina není tak těžká, ale Irové vyřadili Itálii, vyhráli jednoznačně v Polsku. Řecko zas vyřadilo Francii. A Rumuni hrají doma. A právě první duel s domácím výběrem bude hodně důležitý," řekl před odletem do Rumunska trenér Hřebík, který za hlavního favorita turnaje považuje Španělsko. "To je favoritem v každé kategorii," dodal.

Hřebíkovi svěřenci v sobotu sehráli přípravné utkání s rezervou Sparty a vyhráli 4:2, když se trefili hned tři sparťané Skalák, Kadeřábek a Jánoš. Čtvrtý gól přidal Fantiš. "Jsem s tímto utkáním naprosto spokojen. Hrálo se ve vysokém tempu, soupeř měl svou kvalitu, takže jako prověrka herní připravenosti to bylo, myslím, výborné. Je pravda, že jsme se nevyvarovali lehčího útlumu v úvodu druhé půle, ale na druhou stranu jsme si dokázali vypracovat řadu šancí, z nichž jsme nakonec vytěžili solidní čtyři branky," hodnotil Hřebík.

Zápasy ve skupinách se hrají dnes (Rumunsko - Česko od 20:00), v sobotu (Česko - Irsko od 18:00) a příští úterý (Česko - Řecko od 18:00). Z každé skupiny postoupí dva celky do semifinále, které se hraje 29. července, finále je pak na programu 1. srpna.

V sestavě využil všechny hráče až na stopera Tomáše Kalase, který ještě v sobotu nastoupil v přípravě za Chelsea a k týmu se připojil až v pondělí večer. Naopak nemůže počítat s útočníkem Matějem Vydrou z Udine a Václavem Kadlecem ze Sparty. "Oba dva nebyli svými kluby uvolněni a vzhledem k tomu, že mistrovství Evropy není oficiální termín UEFA, nemáme žádnou páku směrem ke klubům na uvolňování hráčů. Je to škoda, protože oba jsou to góloví fotbalisté a určitě by se nám hodili," litoval Hřebík.

Právě v proměňování šancí vidí kouč největší slabinu svého celku. "Za poslední dva roky jsme snad kromě dvou zápasů vždy měli herně navrch a měli hodně šancí, ale nebyli jsme produktivní," dodal.

Brankář Koubek bude mít masku

Brankář Tomáš Koubek, který má být oporou české reprezentace na mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let v Rumunsku, si těsně před šampionátem vzal příklad ze svého slavnějšího kolegy Petra Čecha. Zatímco však gólman Chelsea nosí na ochranu ragbyovou helmu, mladík z Hradce Králové si pořídil obličejovou masku. Ta mu má pomoci chránit nos, který si zlomil před týdnem v přípravném utkání s Duklou Praha při střetu s protihráčem Ondřejem Vrzalem. "Ta maska vypadá podobně, jako to mívají hráči v italské lize, třeba Marco Materazzi. Takže budu vypadat trochu jako Zorro mstitel," řekl Koubek s odkazem na stopera Interu Milán.

I přes zranění chce týmu pomoci dosáhnout úspěchu. "Musíme si dávat jen ty nejvyšší cíle. Tedy postup do semifinále a pak už to je loterie a záleží na štěstí," řekl Koubek. Je si však vědom, že český výběr čekají obtížní soupeři. "Řekové a Irové asi mají silné ročníky. Rumuni jsou trochu neznámá, protože nehráli kvalifikaci. A ten první zápas asi hodně rozhodne. Pan Hřebík je ale super trenér, vždycky nás skvěle připraví na soupeře. Už v kvalifikaci jsme vyhrávali po taktické stránce," dodal.

Nominace české reprezentace:

Brankáři: Tomáš Koubek (Hradec Králové), Jakub Zapletal (Zlín).

Obránci: Jakub Brabec, Roman Polom (oba Sparta), Martin Hála (Olomouc), Tomáš Kalas (Chelsea), Tomáš Jeleček (Slovácko), Jakub Jugas (Zlín).

Záložníci: Adam Jánoš, Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí (všichni Sparta), Patrik Lácha (Teplice), Tomáš Přikryl (Olomouc), Martin Kraus (Bohemians 1905).

Útočníci: Antonín Fantiš (Ostrava), Jiří Skalák (Sparta), Martin Sladký (Plzeň), Vojtěch Hadaščok (Liberec).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články