Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začíná jarní část fotbalové ligy. Obhájí Slavia titul?

Praha - Po dvanácti týdnech zimní přestávky se dnes znovu přihlásí o slovo první fotbalová liga, a napíše tak sedmnáctou kapitolu v bojích o titul, evropské poháry i o udržení. V prvním jarním zápase se už dopoledne poměří dva nejhorší týmy podzimu, Žižkov a Zlín. Ligový lídr Slavia naopak kolo uzavře pondělní dohrávkou s Plzní. Většina stadionů, na nichž se bude hrát, má vyhřívaný trávník, v ohrožení je zřejmě jen duel Kladna s Bohemians Praha.

Vyhřívání sice nemají ani na Žižkově, podle klubových představitelů však bude plocha na záchranářskou bitvu dobře připravena. Viktoria doplnila kádr několika zkušenými hráči a poslednímu Zlínu se pokusí odskočit o víc než o dosavadní dva body. Zlínští získali na podzim venku jediný bod a dali pouhé dva góly. Na Žižkově prohráli pětkrát za sebou a naposledy si odtud odvezli bod před 15 lety.

Sparta vyrazí na stíhací jízdu ze čtvrtého místa v Olomouci, kde téměř jedenáct let neprohrála. Šestí Hanáci však hodlají pokračovat v dobrých výkonech z druhé části podzimu, produktivitu má zvýšit makedonský útočník Toleski ze Slavie. Letenští vědí, že nemohou zaváhat, případná prohra by znamenala další pád tabulkou, jejich hostitel má jen o bod méně, stejně jako Liberec.


Ambiciózní Brno zkusí na jaře napravit zpackaný podzim, ale hned v úvodu mu stojí v cestě třetí Ostrava. Nový kouč Miroslav Beránek chce bez ohledu na soupeře začít budovat nedobytnou domácí tvrz. Baník v Brně nevyhrál bezmála patnáct let a do jara vstupuje oslaben o Svěrkoše s Galáskem.

Teplice po nevydařeném podzimu ještě neztratily naději na evropské poháry, musí však porážet celky nad sebou. Liberec je jedním z nich. Posledních pět vzájemných zápasů ovládl vždy domácí tým, Liberečtí to ale dnes touží změnit.


Do Českých Budějovic zavítá nováček z Příbrami. Oba týmy dělí jen skóre a spojuje je přání vzdálit se sestupovému pásmu. Od příchodu kouče Pavla Tobiáše prohrálo Dynamo jen jeden z dvanácti zápasů. Příbram se na jihu Čech pokusí zlomit tristní bilanci ze hřišť soupeřů, kde zatím uhrála jediný bod.

Také zápas mezi Kladnem a Bohemians Praha může hodně napovědět o vyhlídkách v boji o záchranu. Domácí jsou jen dva body nad pásmem sestupu, ale prognózy odborníků, které je odsuzují k pádu do druhé ligy, je prý nezneklidňují. Bohemians jsou týmem dvou tváří. Zatímco doma patří nováček k nejlepším, zvenku si zatím přivezl jen bod.


Druhá Mladá Boleslav touží udržet pohárové příčky, ale bez zlepšení v domácím prostředí to nepůjde. Venku jsou Středočeši nejlepší z celé ligové šestnáctky, doma však patří jen k průměru a na podzim se většinou hodně trápili. Bilanci si mohou vylepšit proti Jablonci. V jarní premiéře představí novou záložní řadu. Po odchodu Rajnocha převezme kapitánskou pásku Pecka a zároveň oslaví 100. zápas v lize.

Slavia se v pondělí utká s aktuálně sedmou Plzní a cíl Pražanů je jasný - obhájit titul, pokud možno dříve než v posledním kole. Pokud by se klubu z Edenu podařilo zopakovat ligové prvenství z předchozího roku, stalo by se tak po 65 letech. Slávisté mají dobře nakročeno - se 37 body jsou v tabulce první, na druhou Mladou Boleslav mají náskok šesti bodů.

Program 17. kola Gambrinus ligy

Neděle 22. února: 
10:15 Viktoria Žižkov - Tescoma Zlín 

15:00 FK Teplice - Slovan Liberec, SK Kladno - Bohemians Praha, Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram, 1. FC Brno - Baník Ostrava

17:00 Sigma Olomouc - Sparta Praha

20:00 FK Mladá Boleslav - FK Baumit Jablonec (živě na ČT4)

Pondělí 23. února: 
17:15 Slavia Praha - Viktoria Plzeň (živě na ČT2)

ostatní zápasy na www.fotbalzive.cz

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články