Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Za tragédii na fotbale v Indonésii může použitý slzný plyn, uvedli vyšetřovatelé

Hlavním důvodem tragédie, při které na fotbalovém zápase v indonéském Malangu zemřelo přes 130 lidí, bylo použití slzného plynu. Uvedla to vyšetřovací komise, která se skládá z vládních odborníků a bezpečnostních a fotbalových expertů.

Indonéská policie používá proti fanouškům slzný plyn
zdroj: ČTK / AP / autor: Yudha Prabowo

Experti stále posuzují rozsah a sílu použitého slzného plynu. Podle prohlášení ministra Muhammada Mahfuda Mahmudina ale "není pochyb o tom, že vysoký počet mrtvých byl způsoben hlavně následky použití slzného plynu". Detailní analýzu odborníci předali indonéskému prezidentovi.

Po ligovém utkání Arema - Persebaya Surabaya (2:3) vběhli na trávník fanoušci domácího týmu a policie proti nim zakročila. V následném chaosu a tlačenici zemřelo přes 130 lidí a další stovky utrpěly zranění.

Podle komise nevěděli policisté o zákazu používání slzného plynu na fotbalových stadionech. Bezpečnostní složky zareagovaly nepřiměřeně. Úřady už obvinily z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním několik fotbalových funkcionářů a policejních důstojníků. Mimo službu byl postaven šéf policie v Malangu Ferli Hidajat a devět členů elitní mobilní brigády, další policisté a vojáci jsou vyšetřováni.

Indonéská liga, ve které nastupují i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou za klub Persija Jakarta, byla po tragédii přerušena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články