Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Za čtyři měsíce mám zkušeností jako v Ústí za pět let, tvrdí Jarošík po konci v Celje

Velké plány slovinského Celje po sezoně, kterou klub završil titulem, nedopadly. Mistr je předposlední a bude hrát baráž o udržení. Doplatil na to trenér Jiří Jarošík, jenž byl po víkendové porážce 1:3 v Domžale propuštěn. Třiačtyřicetiletý kouč, který má za sebou hráčskou kariéru jako málokdo s tituly z Česka, Ruska, Anglie i Skotska a i první štaci na postu prvního kouče v Ústí nad Labem, jež opouštěl na třetím místě druhé ligy, neúspěch kouše těžce.

Jiří Jarošík (druhý zprava) ještě na lavičce Liberce s Davidem Holoubkem (v popředí)
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Zatím jsem nad tím neměl moc čas přemýšlet, ale samozřejmě mě to mrzí, protože jsem do toho dal všechno," vysvětluje v rozhovoru pro web ctsport.cz bývalý reprezentant, jenž oblékal i dres Chlesea, Celticu Glasgow nebo Zaragozy.

"Uvědomil jsem si, že vyhrát něco jako trenér, je daleko těžší, než když toho chcete dosáhnout jako hráč," říká přesvědčeně a z prvního velkého trenérského angažmá si odnáší spoustu nových poznatků. "Nelituji toho. To, co mě tam potkalo za čtyři měsíce, bych v Ústí nenasbíral za pět let," dodal.

Úskalí zahraničního angažmá poznával postupně. "Byla to celá řada věcí, které stojí v cestě. Mentalita je tam znát, i když jsem nebyl třeba v Srbsku. Ale máte tam kluky z Bosny i Chorvatska a naladit je a dát dohromady, to je těžké," přiznal, s čím se musel vyrovnávat v Celje. "Naše mentalita je zlatá," dodal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarošík: Nemáme tu teď na růžích ustláno

Muž, jehož kariéra v Česku byl spjatá se Spartou, skončil s pocitem, že věnoval Celje spoustu času a úsilí bez většího efektu. "Ale je to pro mě obrovská zkušenost. Hlavně disciplína jak herní, tak i mimo hřiště. Pořád jsem něco řešil," vyjmenovává úskalí. "To byla velká škola – teď na to budu pes nebo aspoň pejsek," přiznal v klidu.

Už také ví, že nová soutěž a nové prostředí chce, aby se trenér chvíli rozkoukával. "Než si to osaháte, zjistíte, jak ty týmy hrají, kteří jejich hráči rozhodují - těm jsem se měl v přípravě na zápasy asi víc věnovat. Je toho hodně, co člověk teprve poznával."

Šel do týmu, který po úspěšné sezoně prodal tři nejlepší hráče. "Za ty, kteří odešli, nepřišel nikdo a mladý kádr se s tím nedokázal srovnat," litoval Jarošík.

I fanoušci, kteří v Celje mají sice na prvním místě házenou, to nenesli lehce. "Po titulu čekali samozřejmě víc. Když se to rozvolnilo po covidu, tak jsme je párkrát potkali na ulici, protože Celje je malé město. Chtěli vysvětlit, proč to nejde. Ale proběhlo to vždycky celkem v pohodě," vzpomínal fotbalista s třiadvaceti starty za reprezentaci.

Od trénování ho ale první neúspěch neodradí, i když teď se zrovna moc "fresh" necítí. "Jsem z toho rozbitej a unavenej, dal jsem tomu fakt všechno a nevyšlo to. Nedá se nic dělat, budu si muset rozebrat, co bylo dobré, co ne, v čem se zlepšit a jít zase dál," dodal s tím, že teď chce hlavně načerpat novou energii.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články