Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Výhra ve skupině je malý zázrak, uznal Šilhavý. Těší ho český moderní fotbal i splněné úkoly

Od nástupu k reprezentaci plní zdárně jeden úkol za druhým. Další úspěch si kouč Jaroslav Šilhavý připsal ve středu, kdy díky výhře 2:0 nad Slovenskem a pomoci Izraele v duelu se Skotskem mohl se svěřenci slavit vítězství ve skupině B2 Ligy národů a postup do elitní Ligy A. Sám to považuje za malý zázrak, ale těší ho, že se Češi prezentují moderním fotbalem a v budoucnu je čeká konfrontace s evropskou elitou.

Slavící kouč narodního týmu Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Jestli je to malý zázrak? Přesně tak. To, co jsme prožívali tenhle podzim, bylo neskutečné. I po všech těch peripetiích, které jsme absolvovali každý sraz, jsme dosáhli na postup. Všichni, kdo se na tom podíleli, zaslouží velký dík. Samozřejmě hráči, realizační tým i organizační pracovníci, kteří řešili ty problémy vzniklé s pandemií," řekl Šilhavý.

Kvůli dlouhé koronavirové pauze se letos hrály reprezentační zápasy jen na podzim. Český tým postihly problémy s covidem-19 při všech třech srazech. V září dokonce muselo původní mužstvo po vítězství 3:1 na Slovensku do karantény a následný duel se Skotskem odehrál narychlo složený nový výběr. V říjnu zase během srazu postupně kvůli koronaviru vypadlo celkem sedm hráčů a Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Slovensko

"Začalo to už na Slovensku. Kdo bude, nebude, jestli budeme, nebudeme trénovat. Napřed testy, pak byly pozitivní. Bylo to prostě šílené. Při druhém srazu jsme byli na tripu na Kypru, tam to bylo snad ještě horší. Ale vždy jsme se z toho dokázali vyhrabat a zabrat. To my Češi umíme, když se dostaneme do úzkých, jsme schopni se semknout a dokázat i nemožné. Ukázalo nám to spoustu věcí o charakterech jednotlivých lidí v týmu," řekl Šilhavý.

"V podstatě jsme vyhráli skupinu bez jednoho zápasu (se Skotskem). Byť kluci, kteří hráli, nás velmi dobře zastoupili. Dá se říct, že nám ten zápas chyběl, přesto jsme to zvládli. Nebyly to úplně standardní podmínky, ale vždy jsme se z toho nepodělali," pochvaloval si Šilhavý.

Jeho svěřencům k výhře ve skupině pomohlo i to, že v souběžně hraném duelu Izrael zvítězil 1:0 nad Skotskem, které před posledním kolem vedlo tabulku o bod.

"Přiznám se, že jsem zaslechl, že Izraelci vedou 1:0. Že bychom to sledovali minutu po minutě, to určitě ne. Nicméně věděl jsem, že v poločase vedli," uvedl Šilhavý.

Mrzelo ho, že tým nemohl oslavit postup s fanoušky. "Přiznám se, že to bylo takové smutné bez diváků. Vzpomínám si, jak jsme tady v Plzni vloni porazili Kosovo, postoupili jsme na Euro a spolu s námi se radoval plný stadion. To bylo úžasné. Teď nám k té radosti chyběli lidi. Myslím, že si tu radost užijeme vnitřně i ve zbytku roku," podotkl.

Těší se na konfrontaci s nejlepšími evropskými celky v Lize A. "Je to obrovská motivace. Samozřejmě nemůžeme si myslet, že teď budeme konkurovat týmům, jako je Španělsko, Francie. To určitě ne. Ale můžeme se od nich učit a posouvat se dál dopředu. Jak hráči, tak my, trenéři. Z toho pohledu je to skvělé pro celý český fotbalový národ," prohlásil Šilhavý.

U reprezentace zakončil druhý rok svého působení. "Když jsme před dvěma lety nastupovali, dostali jsme za úkol zachránit předešlou Ligu národů, což se podařilo. Další úkol byl postup na mistrovství Evropy, což se nám taky podařilo. Další pak pokusit se o postup ze skupiny B a to se nám taky podařilo. Splnili jsme vše, co jsme měli. Myslím, že to hovoří za vše. Myslím, že i způsob hry, kterým se prezentujeme, celkem zapadá do moderního fotbalu. Dost zápasů se i muselo líbit divákům a věřím, že to budeme ještě někam posouvat," dodal devětapadesátiletý trenér, kterého s týmem čeká příští léto odložené Euro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články