Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vrba: Váhal jsem, jestli nepovolat Doška. Pro Necida rozhodla i "umělka"

Praha – Pavel Vrba mnohé překvapil, když na kvalifikační utkání s Tureckem a Kazachstánem povolal záložníka Jaroslava Plašila, který pod ním v národním týmu zatím ani jednou nenastoupil. Vrba ale zvažoval ještě větší překvapení. Vážně přemýšlel, zda nenominovat i šestatřicetiletého Libora Doška, kterému to letos střílí v dresu Slovácka. Nakonec se ale rozhodl pro o jedenáct let mladšího Tomáše Necida.

Libor Došek slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Vrba připustil, že váhal nad složením útoku a přemýšlel i o šestatřicetiletém Liboru Doškovi, s devíti brankami nejlepším střelci ligy. "Pokud bychom věděli, že utkání bude o standardkách, dobývání soupeřova vápna, tak bychom o Liborovi víc uvažovali. Je u něj ale trochu problém, že má svůj věk a nějaké zdravotní problémy, aspoň co jsem četl. Patří k nejlepším hráčům Slovácka, takže mě myšlenky na něj napadaly," uvedl Vrba.

Nakonec se rozhodl pro Necida. Možná i proto, že ze Zwolle je zvyklý na umělou trávu, na které se bude hrát v Kazachstánu. "Potkává se s umělkou častěji, trénuje na ní, takže z toho pohledu to může být výhoda. Ale kvalita umělé trávy šla v poslední době nahoru, hráči dneska na ní normálně dělají skluzy a nejsou spálení. Rozhodující je vždy hráč, ne povrch," podotkl Vrba.

Hráčů jako Plašil mnoho nemáme 

Do národního celku se po roční odmlce vrací Jaroslav Plašil. Dvaatřicetiletý záložník prý po letním návratu z Catanie do Bordeaux výrazně ožil a patří k nejlepším hráčům klubu. "První půlrok nebyl v nominacích hlavně kvůli tomu, že dostával v Itálii málo prostoru. Ale po příchodu do Bordeaux jako kdyby ožil, odvádí velmi dobré výkony," řekl Vrba.

"Jarda si vytvořil velmi silnou pozici v týmu, který hraje v horních patrech francouzské ligy. Takových hráčů není hodně. Do nominace se dostal zaslouženě na základě výkonnosti ve francouzské lize," dodal Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba nominoval proti Turkům i Plašila s Necidem

Vrba ví, že by Plašil mohl být limitovaný tím, že zatím pod jeho vedením nenastoupil a nemá tak zažitý styl, který se reprezentace pod Vrbou snaží produkovat. "Na jednu stranu to trochu nevýhoda je, ale na druhou si myslím, že Jarda je zkušený hráč, který odehrál v reprezentaci spoustu zápasů. Z toho pohledu to pro něj nebude nic nového," mínil Vrba.

Rosický s Čechem jsou výjimka

Na zápasy s Tureckem a Kazachstánem povolal hráče, kteří v poslední době pravidelně v klubech nastupují. Proto se do reprezentace vracejí i stoper Tomáš Sivok z Besiktase Istanbul a útočník Tomáš Necid ze Zwolle, naopak malá herní vytíženost vyřadila oproti zářijovému duelu s Nizozemskem plzeňského Tomáše Hořavu či Petra Jiráčka z Hamburku.

Výjimkou jsou dvě hlavní opory. Kapitán Tomáš Rosický v Arsenalu téměř nehraje, stejně jako brankář Petr Čech, který přišel o post jedničky v Chelsea. "Věřil jsem, že Petr bude dostávat víc prostoru. Určitě i on je tím zklamaný. Věřím ale, že je natolik zkušený, že za dva tři měsíce formu neztratí," řekl Vrba. "U Tomáše je to podobné. Tihle dva jsou trošku výjimkou, u nich sázím na kvalitu a zkušenost, které tady neustále prokazují. I zápas s Nizozemskem ukázal, jak jsou potřební," dodal. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články