Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba: Hráči mají snahu vydat maximum. V kvalifikaci se to vrátí

Olomouc – Bilance je to nepříliš lichotivá: tři zápasy, dvě remízy, jedna porážka. Trenér Pavel Vrba si však velkou hlavu z toho, že se ani ve třetím utkání na lavičce fotbalové reprezentace nedočkal výhry, nedělá. Mrzí ho porážka 1:2 s Rakouskem, ale mužstvo jde podle něj správnou cestou. Doufá, že úspěch se dostaví už v září na startu kvalifikace mistrovství Evropy.

"Už jsem zažil spousty příprav, kdy se nám ze začátku nedařilo. Mužstvo se tvoří, potřebujete to sehrát. S Norskem tým ještě hodně kopíroval předchozí výběry, od zápasu s Finskem je tam ale hodně změn, hodně nových hráčů. Potřebujete určitý čas, protože na trénincích během těch dvoudenních srazů moc nenacvičíte," řekl Vrba.

Věří, že do úvodního zápasu kvalifikační skupiny s Nizozemskem stihnou Češi nedostatky vyladit. "Před Nizozemskem budeme mít spolu kemp osm devět dní a budeme mít více času zapracovat na určitých věcech, které se nám třeba nelíbí," podotkl.

Je přesvědčený, že tým jde správnou cestou. "Věřím, že nám to přinese úspěch. A věřím, že to stihneme, aby nám to úspěch přineslo v září a nečekali jsme třeba půl roku," uvedl. "Hráči mají snahu i v přípravných zápasech ze sebe vydat maximum, což je obrovské plus. Věřím, že se nám to v těch kvalifikačních utkáních vrátí," doplnil Vrba.

Rozhodla větší nezkušenost?

Na výsledku s Rakouskem se podle něj podepsal i fakt, že Čechům chyběli někteří zkušení hráči. V Olomouci nastoupil v podstatě ligový výběr, jen dva hráči působili v uplynulé sezoně v zahraničí. "Na počet jsme možná měli více šancí než soupeř, hlavně v druhé půli. Asi rozhodla větší zkušenost a kvalita rakouských hráčů v té útočné fázi. Nám chyběli někteří zkušení hráči, kteří jsou už na dovolené," prohlásil Vrba.

Český národní tým čeká 3. září generálka na kvalifikaci proti USA a poté už úvodní zápas skupiny s Nizozemskem.

Je přesvědčen, že výsledky z jeho prvních tří duelů na lavičce reprezentace nebudou mít na start kvalifikace vliv. "Každé vítězství je důležité pro psychiku, ale nemyslím si, že by to mělo rozhodnout o tom, jak to bude vypadat v září. Bude spíš záležet na klubech, jak budou úspěšné v kvalifikacích pohárů. Věřím, že hráči poté přenesou pohodu i do národního mužstva," dodal kouč.

Vrbova předpověď se vyplnila

Hráči se shodují, že šest inkasovaných branek ve třech utkáních je příliš. "Dostat v každém utkání dva góly není nejlepší vysvědčení a musí se na tom zapracovat. Ale jejich druhý gól byl vyloženě smolný. Kluci zablokovali střelu, míč se však odrazil zpátky ke střelci, který to dobře trefil," mrzelo Tomáše Hořavu, jediného českého střelce zápasu.

Přitom Češi byli na Rakousko prý dobře připraveni a vyplnila se i předpověď trenéra. "Upozorňoval nás, že Rakušané dobře napadají, ale že od 70. minuty jim docházejí síly. To se potvrdilo, v závěru už jsme měli víc prostoru a i tlak, bohužel jsme to nepotrestali," dodal plzeňský záložník.

Rozmrzelý z výkonu byl novic u reprezentace gólman Marek Štěch. "Tahle prohra mě strašně mrzí, protože jsme byli jasně lepší než Rakušané. Měli jsme spoustu šancí, které prostě musíme dávat," hodnotil Štěch. "Mrzí mě, že jsme to nezvládli. Kdybychom proměňovali šance, mohli jsme vyhrát 3:1 nebo 4:1. Je to obrovská škoda," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články