Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ve West Hamu to bude i o loktech a aklimatizaci na jiný fotbal, říká Jarošík o Součkově přestupu

Věří, že Tomáš Souček udělal krok dobrým směrem. Jeho přestup ze Slavie rovnou do West Hamu je i skvělou vizitkou pro celý český fotbal. "Dlouho jsme neměli takovýhle přestup přímou trasou Česko – Anglie," oceňuje Jiří Jarošík ve středu uzavřený kontrakt. Dvaačtyřicetiletý bývalý fotbalista ví, o čem hovoří, protože na Ostrovech oblékal dresy Chlesea, Birminghamu i Celticu Glasgow. Upozorňuje ale také na spoustu věcí, s nimiž se reprezentační záložník bude muset v novém působišti srovnat.

"Jedno z nejtěžších pro Součka bude rychlá aklimatizace, protože teď je soutěž v Anglii rozběhnutá. Tam se hraje každý zápas naplno a i já jsem přestoupil v lednu a není to nic jednoduchého," vybavuje si Jarošík, který začínal ve Spartě a potom prošel kromě Anglie i ruskou a španělskou ligou.

"Souček ale neměl zase tak velkou pauzu, už byl taky na soustředění, takže naběháno určitě má," dodává k tématu zimního přestupu do rozjeté soutěže.

Ta je podle Jarošíka samozřejmě také o hodně jiná než ta česká. "Tam ty zápasy chodí po třech pěti dnech a pořád jsou to samí silní soupeři. Je třeba se koncentrovat na každý zápas a vždycky podat nejlepší výkon," vysvětluje.

Souček odchází ze Slavie, kde sklízel samou chválu. Červenobílé dresy jasně vládly české lize a v Lize mistrů, kde neměla Slavia co ztratit, dokázala svými výkony jen získat.

Z boje o titul k sestupovému dnu

West Ham je těsně nad čarou sestupu do druhé ligy a dva za ním už namočené týmy Bournemouth s Watfordem mají stejně bodů a ztrácejí jen o skóre. Takže každý bod bude zlatý.

"I fanoušci a vedení klubu budou od Součka očekávat, že bude hned hrát dobře, protože i na Anglii stál docela dost peněz," vysvětluje Jarošík úskalí velkého zimního transferu.

"Když do toho vstoupí dobře, tak bude mít všechno snazší. Fanoušci, kteří samozřejmě chtějí vidět svůj klub v tabulce úplně někde jinde, spoluhráči i trenéři ho vezmou jinak, než kdyby mu to hned nešlo," říká muž, který už přešel mezi trenéry a nyní čeká na angažmá.

Vybavuje si středeční porážku West Hamu s Liverpoolem, kterou sledoval v televizi a uznává, že to londýnský celek bude mít ještě hodně těžké. "S Liverpoolem se sice nyní nedá moc měřit, ale čekám, že to West Ham nebude mít rozhodně jednoduché," dodává.

Jiná hra, jiná kabina, jiný život

Souček si také bude muset zvyknout na jinou hru a jiný tlak. "Ven pojedou uhrát bod a to je v Anglii strašně těžké. A doma se budou muset prát o všechny tři. Bude to pro něho změna. Slavia hrála dobrý fotbal, Souček byl zvyklý být hodně na balonu, to tady bude horší, tady si ho asi užije míň," myslí si chlapík, který prošel i Zaragozou, Alavésem a CSKA Moskva.

Ale i když vytáhlého záložníka osobně nezná, podle toho, co o něm ví a jak se projevuje v rozhovorech, si myslí, že by se měl i přes tahle úskalí prosadit. "Je to poctivý fotbalista a věřím, že se s tím srovná. Myslím si, že je to jeden z nejvhodnějších kandidátů z Česka, který by se měl v Premier League prosadit," vysvětluje a dodává, že mu bude držet palce. "Líbí se mi, jak se vyjadřuje, je skromný. To dneska u fotbalistů, kteří něco dokážou, není pravidlem a často se chovají trochu jinak..."

Zná fotbalový život a hlavně v Anglii, kde je hodně cizinců a často se v týmech drží partičky. "Tam je to taky trochu o loktech. Takové kamrádčofty jako ve Slavii, to tam asi nebude, už proto, že ten tým nešlape. Taky musí čekat velkou konkurenci, každý chce hrát. Na tohle se holt bude muset připravit," vyjmenovává, co bývalého kapitána Slavie čeká.

Důležité také bude, aby se nenechal rozptylovat a soustředil se jen na fotbal. "Ať si najde pohodlný byt někde blízko stadionu, protože dojíždění v zasekané londýnské dopravě není ideální. A chce to, aby se nemusel starat o nic kromě fotbalu. Aby měl zařízený byt. Já si tam tehdy vybral nezařízený, takže jsem ještě čekal na nábytek – prostě nesmysl. Ať se zkoncentruje jen na fotbal, dá do toho všechno, je to pro něho velká šance a věřím, že to dá," ukončil Jarošík rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články