Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Ve třinácti si zahrál za juniorku Celticu. Dembele má našlápnuto, ale musí si dát pozor

Glasgow – Dembele, tohle příjmení se mezi fanoušky Celticu stává stále populárnější a populárnější. Za A-tým pálí ostrými Moussa Dembélé, který už v letošní sezoně stihl nastřílet 11 gólů. Do povědomí se ale dostává i Karamoko Kader Dembele. Teprve 13letý supertalent si už odbyl premiéru v juniorce, a pokud potvrdí předpoklady, má šanci být jedním z nejlepších hráčů světa.

Karamoko Kader Dembele
zdroj: Twitter autor: @CelticBible

Ve třinácti letech většina fotbalistů sní o tom, jak jednou bude kopat na nejlepších stadionech, a hraje za mladší žáky. Ti lepší pak třeba soupeří s vyššími ročníky v žácích starších. Karamoko Kader Dembele však v tomto věku posunul laťku o něco výše.

Drobný křídelník či ofenzivní záložník, který ještě nemá ani občanský průkaz, debutoval mezi téměř dospělými, když střídal za juniorku Celticu do 20 let v duelu proti Hearts.

Dembele sice není stálým členem kádru záložního celku v současnosti nejlepšího skotského celku, ale velká část stálých hráčů reprezentovala v té době Skotsko do 19 let. Fotbalista s rodiči z Pobřeží slonoviny, který se ovšem narodil v Londýně, se tak vešel do nominace na střetnutí.

I tak by se to dalo považovat za velký počin, jenže v 81. minutě přišel ještě větší moment. Dembele stál u postranní čáry a putoval na hřiště, když vystřídal poněkud symbolicky Jacka Aitchisona, jenž je nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za A-tým Celticu. Stalo se tak, když mu bylo 16 let a 71 dnů.

Karamoko Kader Dembele
zdroj: Twitter autor: @CelticBible

Tento rekord však nebude podle všeho držet příliš dlouho. Dembele má totiž předpoklady pro to, aby ho v brzké době překonal.

Aby zastavili gólostroj, putoval do branky

Hodnotit hráče v takto útlém věku je vždycky problém, protože někteří přechod do seniorského fotbalu později nezvládnou. Dembele má ale v současnosti výborné předpoklady pro to být hvězdou. Je neuvěřitelně hbitý a rychlý, navíc má výbornou techniku, tedy vlastnosti, které potřebuje každý skvělý fotbalista současnosti.

O talentu Dembeleho nebylo pochyb už od mladých let. Už v přípravkách jasně převyšoval své spoluhráče i protihráče. "Od prvního momentu, kdy jsem Kaddyho (přezdívka Dembeleho) viděl kopat si s tenisovým míčkem, věděl jsem, že je to velký talent. Když jsem ho ale uviděl na hřišti, okamžitě mi bylo jasné, že jde o naprosto speciálního hráče," řekl Peter Paton, jenž drobného rychlíka vedl ještě před přestupem do Celticu.

Dembele tehdy táhl svůj tým a byl nezastavitelný. Paton proto musel volit úsměvné věci, aby mladého kanonýra alespoň trochu brzdil. "Dával za nás strašně moc gólů, tak jsem ho dal na levého obránce. On stejně prošel celým hřištěm a přidal další. Někdy jsem ho tak ze srandy prohodil s mým synem a postavil ho do branky," dodal Paton.

Výkon věčně usměvavého Dembeleho tehdy zaujal anglické kluby včetně Newcastlu, který se ho snažil získat pro svoji akademii. "Hon" na supertalent ale v roce 2013 vyhrál nakonec skotský Celtic, jenž ho v roce 2013 přivedl.

Už nyní ale kolem Dembeleho krouží zájemci těch největších světových jmen a boj se o Dembeleho semele i na reprezentační scéně. Rodák z Londýna totiž může reprezentovat jak rodnou Anglii, Skotsko, či Pobřeží slonoviny.

Varování: Adu, Lulinha či Pike

Celý velký boom kolem třináctiletého supertalentu je však potřeba brát i s jistým varováním. Podobných hráčů se totiž v moderním fotbale objevila celá řada a osudy některých nedopadly tak blyštivě, jak se původně očekávalo.

Vzorovým příkladem budiž Freddy Adu, který Dembeleho příběh částečně připomíná. Drobný Američan se ve 14 letech stal nejmladším profesionálem, který kdy v Americe podepsal smlouvu. V té samé době dokonce poprvé nastoupil v dresu D.C. United v MLS a vstřelil brzy také první branku.

O americký supertalent se tak začaly prát ty největší kluby v čele s Realem Madrid. Adu ale nakonec zamířil do portugalské Benficy, jenže tam začal jeho velký propad. Nikde se mu nepodařilo uchytit. Zkusil celkem jedenáct lig včetně druhé finské a o angažmá musel bojovat na testech. Nyní sedmadvacetiletý hráč zatím zakončil putování v Tampa Bay Rowdies, která hraje nižší americkou soutěž, jenže ani tam nikterak nezáří.

Zmínit lze také Angličana Sonny Pikeho, jenž v útlém věku odešel do Ajaxu, ale následně předpoklady nepotvrdil, či Lulinhu, kolem kterého svého času kroužil Real Madrid a Corinthians za něj chtěly 35 milionů eur.

Vedoucí akadamie Celticu Chris McCart si tato rizika uvědomuje, a proto se euforii a zájem kolem Dembeleho snaží uklidnit. Ví totiž, že mladíčka čeká ještě spousta práce, aby se stal tím, koho v něm hodně fanoušků vidí již nyní.

"Všichni jsme rádi, že jsme viděli Karamoka hrát za juniorku. To, že hrál proti o sedm let strarším hráčům, mluví o jeho kvalitě. Důležité je si ale uvědomit, že mu je stále 13 let. Je tak velmi důležité, abychom u něj pokračovali v postupném vývoji," komentoval McCart.

"Je to stále mladý kluk, který musí ještě mentálně i fyzicky vyzrát. Trenérům se zatím dařilo skvěle využívat jeho potenciál, ale pořád je ještě čas. Má toho spoustu před sebou, aby se dostal mezi nejlepší. Nesmíme na něj spěchat," dodal.

Pokud se tohoto přístupu bude Celtic skutečně držet, mohl by v budoucnu vidět mladého Dembeleho se svým jmenovcem motat soupeře typu Barcelony, jako to Kaddy ukázal na turnaji St. Kevin's Boys Club Academy Cup, kde se stal nejlepším hráčem. V opačném případě by však mohl následovat řadu supertalentů, kteří skončili v propadlišti dějin.

Ukázka schopností Dembeleho:

Zdroj
Daily Mail, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články