Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ve 14 letech naskočil mezi muži a hned dal gól. Klepala se mi kolena, řekl mladík FCSB

V neděli si doma dělal domácí úkol, když mu zazvonil telefon. Ianis Stoica ho zvedl a dozvěděl se, že na středeční duel rumunského poháru pojede s prvním týmem FCSB. Už tento moment byl pro něj pořádným šokem. Mnohem větší však přišel až při samotném zápase. Proti Sanatatee Kluž vstřelil v nastavení branku a ve 14 letech, 10 měsících a 13 dnech se stal nejmladším střelcem v historii klubu, který je soupeřem Plzně v Evropské lize.

Ianis Stoica
zdroj: Facebook autor: FC Steaua Bucuresti

Každý mladý fotbalista sní o tom, že jednou bude hrát za některý z profesionálních týmů. Ianisi Stoicovi se obrovské přání splnilo skutečně brzy. Navíc v dresu nejúspěšnějšího rumunského klubu FCSB Steauay Bukurešť. Poprvé v dresu A-týmu naskočil ještě před dovršením patnáctého roku, a premiéra to byla navíc historická.

První chvíle slávy syna bývalého fotbalisty FCSB Popilia Stoici přišla v 60. minutě, kdy vyběhl na hřiště v zápase domácího poháru proti třetiligovému Sanatatea Kluž. Stav byl už rozhodnutý 5:0 pro favorita, a tak se kouč nebál mladíkovi dát nečekaně spoustu prostoru.

"Když mi řekli, že se mám jít rozcvičovat, rozklepala se mi kolena. Byl to sen, něco neuvěřitelného. Můžu o tom napsat knihu," hlásil po střetnutí čtrnáctiletý Stoica.

Gól mladíka je na videu v čase 6:47:

Už tak emotivní moment kariéry měl ale ještě mnohem sladší tečku. Ve druhé minutě nastavení byl ve správný čas na správném místě, aby doklepl střelu vyraženou brankářem a uzavřel stav utkání na 6:1. Mladý talent v ten moment zářil štěstím a úsměvy vyvolal gól i mezi realizačním týmem.

"Fotbal jsem začal hrát, když mi bylo osm let, a dávám mu všechno. Někdy trénuji dvakrát denně. Sen všech hráčů je hrát za Steauu a můj otec mi vysvětloval, že oblékat tento dres je obrovská pocta i břímě. I během tréninku je to pro mě výjimečné. A toto vše ve 14 letech, to je fantazie," uzavřel.

Stoica ale nebyl nejmladším hráčem, který do třetího kola poháru zasáhl. Legenda rumunské kopané a trenér Viitorulu Gheorghe Hagi nechal hrát 25 minut Roberta Malaeleho, jemuž v den středečního duelu bylo teprve 14 let, 6 měsíců a 26 dní. I on pomohl nakonec k výhře favorita nad CSM Resita 4:2.

Zdroj
UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články