Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Valencie vede ligu, Barcelona poprvé ztratila, Real zase střílel

Madrid – Fotbalisté Realu Madrid najeli ve španělské lize na vítěznou vlnu. Po triumfu 8:2 nad La Coruňou zdolali díky čtyřem brankám Cristiana Ronalda Elche 5:1. Naopak Barcelona poprvé v novém ročníku přišla o body. Na hřišti Málagy uhrála jen bezbrankovou remízu a spadla na druhou příčku v tabulce. Ligu nově vede o skóre Valencie, která si v domácím prostředí poradila 3:0 s Córdobou.

Semifinalisty minulého ročníku Evropské ligy nasměrovali za čtvrtým vítězstvím v řadě odchovanci mládežnické akademie Paco Alcácer a José Luís Gayá. Jednadvacetiletý Alcácer, jenž se na začátku září gólově prosadil i při své soutěžní premiéře v národním týmu v kvalifikaci Eura proti Makedonii, poslal Valencii do vedení hlavou v polovině prvního poločasu. Náskok favorita vzápětí pojistil José Luís Gayá, jenž se v lize trefil poprvé.

Skóre ve druhém poločase pečetil alžírský reprezentant Sofiane Feghúli. Valencie, jež po příchodu singapurského miliardáře Petera Lima přebudovala tým, v této sezoně stejně jako Barcelona a Sevilla neprohrála a všechny tři kluby mají na kontě 13 bodů. Córdoba, která se mezi elitu vrátila po 42 letech, je bez vítězství se dvěma body poslední.

Real znovu začal pomalu, poté už však jen drtil Elche

"Bílý balet", který prohrál dva z dosavadních čtyř duelů v La lize, nezačal doma proti Elche dobře. V 15. minutě proměnil penaltu, nařízenou za faul Cristiana Ronalda, kapitán Edu Albácar a překonal debutujícího brankáře Keylora Navase. Právě proti Elche zaznamenal v roce 1960 Real rekordní výsledek španělské ligy 11:2, tentokrát skóre rychle otočil a částečně navázal na kanonádu z minulého kola. Už za pět minut srovnal hlavou Gareth Bale a za dalších sedm skóroval z pokutového kopu Ronaldo.

Portugalský kanonýr a lídr tabulky střelců zvýraznil náskok ve 32. minutě hlavou po centru Marcela. Hattrick uzavřel deset minut před koncem opět z penalty a svou devátou branku v ligovém ročníku přidal v nastavení. Ronaldo se stal třetím nejlepším střelcem Realu ve španělské lize. Se 186 zásahy dostihl Carlose Santillanu, před ním jsou ještě Alfredo Di Stéfano (216) a Raúl (228). Real má z posledních tří soutěžních zápasů skóre 18:4.

Barcelona v této sezoně ještě nedostala gól, její ofenziva však nenašla recept na Málagu, která uhájila domácí neprůstřelnost. Katalánci si vypracovali větší šanci až krátce před pauzou, útočník Lionel Messi ale na míč nedosáhl. Hrozili však i domácí: v druhé půli těsně minul Roberto Rosales a Luis Alberto nastřelil tyč. V nervózním závěru chytil brazilský obránce Weligton za tvář Messiho a poslal ho k zemi, vyvázl ale jen se žlutou kartou.

Obhájce titulu Atlético bez zraněného útočníka Maria Mandžukiče dlouho marně dobývalo obranu outsidera. Bezbrankový stav zlomilo až v 62. minutě, kdy se hlavou prosadil Miranda. Nevydařenou sérii natáhlo Bilbao, které ztratilo v Madridu vedení nad Vallecanem a po porážce 1:2 má na kontě jen tři body za jednu výhru v pěti zápasech.

Blízko třetímu vítězství mezi elitou byl nováček z Eibaru, který od osmé minuty vedl nad účastníkem Evropské ligy Villarrealem po trefě Mikela Arruabarreny. Devatenáct minut před koncem nicméně zařídil "Žluté ponorce" alespoň bod Gerard Moreno. 

Výsledky 5. kola španělské fotbalové ligy:

Almería - Atlético Madrid 0:1 (62. Miranda), Eibar - Villarreal 1:1 (8. Arruabarrena - 71. Moreno), Vallecano - Bilbao 2:1 (39. a 89. Baptistao - 20. Aduriz), Vigo - La Coruňa 2:1 (4. Nolito, 72. Larrivey - 55. Cuenca), Real Madrid - Elche 5:1 (27. z pen., 32., 80. z pen. a 90.+2 Ronaldo, 20. Bale - 15. Albácar), Sevilla - San Sebastian 1:0 (18. Deulofeu), Granada - Levante 0:1 (46. Ruben García), Málaga - FC Barcelona 0:0, Valencie - Córdoba 3:0 (22. Alcácer, 26. Gayá, 73. Feghúli. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články