Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ústí nad Labem vypíše tendr na přestavbu fotbalového stadionu

Ústí nad Labem - Rekonstrukce fotbalového stadionu v Ústí nad Labem dostává konkrétní obrysy. Primátor Vít Mandík (ČSSD) dnes řekl, že tendr na stavební práce vypíše město v příštích týdnech. Město počítá, že demolice staré a stavba nové tribuny vyjde na maximálně 190 až 195 milionů korun. Vítězná firma nedostane peníze hned, ale postupně během deseti let. Rekonstrukce je podmínkou i pro setrvání Ústí v druhé lize. Práce by podle Mandíka mohly začít v létě.

Městský stadion v Ústí nad Labem
zdroj: Wikimedia autor: Vaclavdemling

Zpráva o blížící se rekonstrukci by měla pomoci klubu v jednání s Fotbalovou asociací ČR, která stávajícímu stadionu udělila pro letošek poslední výjimku pro druhou ligu. O víkendu navíc začne jarní část soutěže a Ústí aspiruje na postup mezi elitu. "Finalizujeme zadávací řízení na zhotovitele, práce by mohly začít od teď během pěti až šesti měsíců," řekl Mandík.

Město peníze dlouho shánělo a ani teď není zřejmé, kde je všechny vezme. Zhruba třetinu chce získat prodejem jedné z posledních městských firem, Tepelného hospodářství města Ústí nad Labem. V něm má 44,2 procenta akcií, zbytek patří ČEZu. Firma spravuje 14 plynových kotelen a tepelné rozvody, které zásobují většinu stotisícového města.

Zbytek chce radnice získat buď z ministerských dotací, na nichž má zažádáno o 40 milionů korun, nebo prodejem dalšího majetku. Město navíc upravilo i harmonogram investičních akcí, zejména odložením rekonstrukce kulturního domu.

Ústečtí fotbalisté chtějí zpátky do první ligy

Ruce má ústeckému magistrátu uvolnit i rozložení splátek do deseti let. Zakázka proto bude ideální pro firmu, která má zrovna hodně volných kapacit a nepotřebuje akutně peníze. Město je ve svízelné finanční situaci, dluží zhruba 1,6 miliardy korun a letos mu propadnou příjmy o zhruba 105 milionů.

Stavbu hlavní tribuny slibuje fotbalistům už několik let, ale zatím se do země nekoplo a dominantou stadionu zůstává dřevěná tribunka z roku 1927. Hráči se převlékají ve stavebních buňkách na druhém konci areálu.

Stadion se už přitom jednou přestavoval. V letech 2004 až 2007 za 40 milionů korun zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník.

V Ústí byl od 90. let podporovaný hlavně hokej; rekonstrukce zimního stadionu stála asi 300 milionů korun. Do nejvyšší soutěže se ale v posledních letech dostali fotbalisté, kvůli nevyhovujícímu stadionu ji však hráli v nedalekých Teplicích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články