Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Úspěšné pohárové loučení potěšilo pokladníky i trenéra Šilhavého

Konec dobrý, všechno dobré. Příjemný konec fotbalového podzimu v evropských pohárech prožily české týmy. Plzeň, Slavia i Jablonec se loučily výhrami. Plzeň se Slavií se k tomu ještě mohou těšit z postupu do jarní vyřazovací části, český fotbal z toho, že si přilepšil na koeficientu, pokladníci klubů, že jim na účtech narostla konta, a reprezentace z toho, že hráči v konfrontaci s Evropou obstáli.

Slavící fotbalisté Slavie
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Evropské pohárové loučení pozorně sledoval i reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý, protože zkušenosti z pohárových zápasů jsou pro hráče, hlavně mladé, nejvíc. "Samozřejmě ty hráče v pohárech sleduji," potvrdil kouč, že je to pro něho důležité. "Protože tam se opravdu pozná, jak na tom v porovnání s evropským fotbalem jsou. Neříkám, že naše liga je špatná, ale tady se přece jen projeví schopnosti každého fotbalisty ještě v těžších zápasech," potvrzuje Šilhavý důležitost evropských pohárů i pro reprezentaci.

Podle jejího kouče je důležité, že když přijdou dobré výsledky, tak zvednou sebevědomí hráčů. "Ti kluci si ověří, že se dá hrát prakticky s každým," vysvětluje přínos takových zápasů. Hned dodává: "Třeba na týmy z Premier League a špičkové kluby velkých evropských lig to asi ještě úplně není, ale i tak je to pro fotbalisty velké plus," uzavřel Šilhavý téma poháry a reprezentace.

Úspěšný týden českých klubů v evropských pohárech rozebral mimo jiné také nový díl Fotbal fokus podcastu:

Zanedbatelné nejsou ani peníze, které přitečou do českého fotbalu prostřednictvím jejich pohárových zástupců. Kluby budou mít prostředky na zlepšování svých podmínek, můžou investovat do mládeže, nakupovat posily. Tím přijde do fotbalu víc peněz, a když přijdou hráči ze zahraničí, zase se zvýší konkurence v lize a stojaté vody českého fotbalu se opět provzdušní. 

Z pohledu pokladníka je samozřejmě nejspokojenější finanční ředitel Viktorie Plzeň. Jeho klub si účastí v Lize mistrů letos přišel na sumu kolem 770 milionů. Slavia si vydělala 162,5 milionu korun, Jablonec 100 milionů, Olomouc 15 milionů a Sparta 6,7 milionu. Celkem si české celky vydělaly miliardu a 54 milionů korun, což je zatím nejvíc, kolik české celky dokázaly z evropských pohárů za sezonu vytěžit. Plzeň i Slavia k tomu ještě mohou na jaře přidat další částky ve vyřazovací části Evropské ligy. Za postup do čtvrtfinále je 1,1 milionu eur, což je v přepočtu téměř 29 milionů korun, a tak dále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články