Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

United doma prohráli, Liverpool zabral. Tuchel se při debutu výhry nedočkal

Dvacáté kolo anglické ligy nabídlo velmi dramatické duely. Manchester United doma překvapivě podlehl poslednímu Sheffieldu 1:2 a zůstal na druhém místě tabulky. Chelsea při debutu trenéra Thomase Tuchela uhrála bezbrankovou remízu s Wolverhamptonem. Tomáš Souček zažil v Anglii poprvé dvougólový večer. Český záložník West Hamu zazářil ve 20. kole na půdě Crystalu Palace, kde jeho zásahy byly klíčové při obratu a výhře 3:2. Liverpool ukončil střelecké trápení a porazil Tottenham 3:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Souček zazářil dvěma brankami do sítě Crystal Palace

Obhájci titulu z Liverpoolu dali gól po čtyřech zápasech a navíc se dočkali prvního vítězství po pěti kolech. Hosty poslal do vedení ve čtvrté minutě nastavení Roberto Firmino a ukončil střelecké trápení Liverpoolu, který neskóroval dlouhých 483 minut. Druhý gól přidal ve 47. minutě Trent Alexander-Arnold, ale vzápětí snížil povedenou střelou z dálky Pierre-Emile Höjbjerg.

Drama se však nekonalo. O přestávce kvůli zranění střídal nejlepší střelec domácích Harry Kane a v 65. minutě rozhodl Sadio Mané. Liverpool se díky druhému vítězství v posledních osmi soutěžních zápasech posunul na čtvrté místo o dva body před West Ham. 

Sheffield od začátku favorita trápil. Billyho Sharpa ještě ve velké šanci vychytal David de Gea, ale ve 23. minutě španělský gólman kapituloval po hlavičce Keana Bryana z rohu. Hosté poprvé v aktuální ligové sezoně vedli po prvním poločase.

V 64. minutě vyrovnal kapitán Harry Maguire rovněž hlavou z rohového kopu, místo obratu však "Rudí ďáblové" zažili další šok, když hostům po deseti minutách vrátil vedení Oliver Burke tečovanou střelou. Manchesterský tým v Premier League nebodoval po 13 zápasech a se Sheffieldem na Old Trafford prohrál poprvé od prosince 1973.

Jeden trénink a pak remíza

Německý kouč Tuchel teprve v úterý převzal Chelsea po odvolaném Franku Lampardovi a stihl s ním jediný trénink. Chelsea na stadionu Stamford Bridge častěji držela míč, ale do velkých šancí se přes pevnou defenzivu soupeře nedostávala.

Brankář Wolverhamptonu Rui Patrício zlikvidoval hlavičku Antonia Rüdigera i tečovaný pokus Calluma Hudsona-Odoie. Hostující Pedro Neto v 71. minutě lobem trefil břevno. Chelsea vyhrála pouze dva z posledních devíti ligových zápasů, třináctý Wolverhampton v Premier League nezvítězil sedmkrát po sobě.

Třetí Leicester, soupeř Slavie v únorovém úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy, remizoval na půdě Evertonu 1:1. Na úvodní trefu Jamese Rodrígueze z 30. minuty odpověděl po změně stran Youri Tielemans, jenž potrestal zaváhání brankáře Jordana Pickforda. "Lišky" posedmé za sebou v soutěži neprohrály. Everton je sedmý.

Burnley má fazonu

Burnley se střídajícím útočníkem Matějem Vydrou na svém hřišti přestřílelo Aston Villu 3:2, navázalo na překvapivý triumf 1:0 v Liverpoolu a je na 15. příčce.

Crystal Palace začal londýnské derby lépe a zásluhou Wilfrieda Zahy šel už ve třetí minutě do vedení. V rozmezí deváté až 25. minuty však Souček otočil skóre. Nejprve Pablo Fornals nacentroval do vápna a Michail Antonio prodloužil míč před branku na nabíhajícího Součka, který se hlavou nemýlil. Druhou trefu přidal zblízka po centru Aarona Cresswella.

Souček je se sedmi brankami nejlepším ligovým střelcem svého týmu. Stejně gólů zaznamenal i Sébastien Haller, který však nedávno odešel do Ajaxu Amsterdam. Třetí gól přidali hosté v 65. minutě, kdy se Craig Dawson prosadil hlavou po rohovém kopu. V sedmé minutě nastavení zkorigoval skóre Michy Batshuayi.

"Nejhezčí pocit ve fotbale je, když víte, že jste pomohli svému týmu. Ale tentokrát bych tohle vítězství a oba dva góly chtěl věnovat svojí ženě. Je to pro ni těžké, být tady bez možnosti vidět se s dalšími členy rodiny. Děkuju, že se tak skvěle staráš o mě i o naši dceru," napsal na Twitteru Souček.

Těšila ho i hra týmu. "Mám velkou radost, protože jsme předvedli velmi dobrý výkon. Přesně takhle jsme se chtěli všem předvést. Doufám, že v tom budeme pokračovat," řekl Souček BBC.

West Ham vyhrál poprvé v klubové historii úvodních šest zápasů v novém kalendářním roce. "Máme bezvadnou partu a hodně si věříme. Pokaždé říkám, že je jedno, kdo dá gól. Mám radost, že můžu pomoci týmu," uvedl pětadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu.

Manchester City rozhodl o jasné výhře proti West Bromwichi už v první půli, kterou ovládl 4:0. Dvakrát skóroval Ilkay Gündogan, další trefy přidali Joao Cancelo a Rijád Mahriz. Po změně stran završil výsledek Raheem Sterling.

Na deváté místo se dostal Arsenal, který v Southamptonu zvítězil 3:1. Domácí vedli od třetí minuty po brance Stuarta Armstronga, jenže hosté v úvodním dějství obrátili stav, o což se zasloužili Nicolas Pépé a Bukayo Saka. Třetí gól Arsenalu přidal v 72. minutě Alexandre Lacazette. "Kanonýři" oplatili Southamptonu sobotní vyřazení ve čtvrtém kole Anglického poháru a v lize bodovali pošesté v řadě.

Anglická fotbalová liga - 20. kolo:

Newcastle - Leeds 1:2 (57. Almirón - 17. Raphinha, 61. Harrison), Crystal Palace - West Ham 2:3 (3. Zaha, 90.+7 Batshuayi - 9. a 25. Souček, 65. Dawson), Southampton - Arsenal 1:3 (3. Armstrong - 8. Pépé, 39. Saka, 72. Lacazette), West Bromwich - Manchester City 0:5 (6. a 30. Gündogan, 20. Cancelo, 45.+2 Mahriz, 57. Sterling), Burnley - Aston Villa 3:2 (52. Mee, 76. McNeil, 79. Wood - 14. Watkins, 68. Grealish), Chelsea - Wolverhampton 0:0, Brighton - Fulham 0:0, Everton - Leicester 1:1 (30. Rodríguez - 67. Tielemans), Manchester United - Sheffield United 1:2 (64. Maguire - 23. Bryan, 74. Burke), Tottenham - Liverpool 1:3 (49. Höjbjerg - 45.+4 Firmino, 47. Alexander-Arnold, 65. Mané).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články