Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Uhrin by proti Severním Irům udělal v sestavě méně změn: Ten tým se musí sehrát

Jednou zazářila, jednou padla. Fotbalová reprezentace má za sebou dva zápasy – kvalifikační výhru 2:1 s Anglií a pak porážku v přípravném zápase se Severním Irskem. V něm po první půli byla podle boxerského slovníku na ručník, ale po přestávce se po změnách v sestavě zvedla a z 0:3 bylo nakonec ještě snesitelných 2:3. Zeptal jsem se na názor na tahle dvě poslední vystoupení národního týmu zkušeného kouče Dušana Uhrina staršího, který dovedl národní tým na Euru v roce 1996 ke stříbrným medailím.

Trenér Dušan Uhrin st.
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Tragický první poločas pondělního zápasu, který soupeř v Praze na Letné vyhrál 3:0, přisuzuje Uhrin příliš velkému počtu změn v sestavě. "Bylo jich moc, deset – já bych to viděl na dvě tři změny proti tomu, jak hráli proti Anglii. Ten tým se musí sehrát. Když hraje stále tak těch patnáct hráčů, tak je to lepší," vysvětluje trenér, který ví z vlastní zkušenosti, že v reprezentaci tolik zápasů kouč k dispozici nemá. "Třeba obrana v první půli byla tragická, ta se musí sehrát. Byl tam Simič, to byl průchod, ale je to třeba brát tak, že hrál takhle těžký zápas poprvé," dodává na obranu čtyřiadvacetiletého stopera Hajduku Split.

Ale hlavní problém byl podle něho v hlavách hráčů. "Je to svým způsobem podcenění soupeře po takovém úspěchu. Viděli se ve vavřínech a první půle ukázala, že se nesmí podcenit žádný zápas. Bylo to v hlavách hráčů. Ti nejsou špatní, ale místo aby se poprali o své místo v reprezentaci, tak si řekli: je to přátelský zápas, Irsko – to nějak uhrajeme," myslí si šestasedmdesátiletý trenér, který vedl i národní celek Kuvajtu.

Uhrin tvrdí, že Jaroslav Šilhavý po katastrofálním výkonu zejména v obraně o přestávce nejspíš zvýšil hlas a provedl důležité změny v sestavě. V ní se pak objevil i "nový objev" v národním týmu – třicetiletý Zdeněk Ondrášek z amerického Dallasu.

"Určitě sledovali, že má v posledních zápasech v Americe formu. Byl to dobrý tah, ale myslím si, že proti anglické obraně, která byla stejně děravá jako ta naše včera v první půli, by se prosadil i Krmenčík. Ten se už v Plzni dostává do bývalé formy, ale asi potřebuje dostávat jiné balony," tvrdí Uhrin i přesto, že na trávník v Praze napochodovala plzeňská osa týmu. "Ale ono se hraje špatně, když rychle prohráváte a najednou je to dva, tři nula a mohli jsme dostat i pět branek za tu půli a to má vliv na psychiku hráčů – je to po výhře nad Anglií šok. To se pak nehraje dobře," vysvětluje, jak to vidí on, a věří, že na rozhodující zápas s Kosovem se hráči dobře připraví a postoupí na Euro. "Věřím, že pomůžou i diváci, kterých tentokrát hlavně na Severní Irsko nepřišlo moc – devět tisíc je málo," říká jasně.

A problém diváci, kteří nevyprodali ani atraktivní duel s Anglií, přisuzuje Uhrin také tomu, že koupit vstupenky je dnes pro mnohé zájemce poměrně komplikované. To podle něho mnoho lidí odradí. "Na Kosovo by mělo být vstupné opravdu nízké, aby bylo hlediště maximálně plné," říká k zápasu, který se bude hrát 14. listopadu v Plzni.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články