Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trest pro Bohemians Praha: šest milionů korun, odpočet 20 bodů a kontumace

Praha - Disciplinární komise dnes udělila pokutu šest milionů korun klubu Bohemians Praha a odečetla mu 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do sobotního utkání proti Bohemians 1905 a dnes ani na třetí pokus nedodal komisi důkazy k údajné korupční aféře, ve které Bohemians stále nedokázali, že je olomoucký brankář Petr Drobisz loni v květnu měl uplatit 300 tisíci korun, jak tvrdí. Ředitel sportovního úseku ČMFS Ivo Lubas navíc oznámil, že výsledek sobotního zápasu byl kontumován ve prospěch domácích, kteří tak vyhráli 3:0 a do tabulky se jim započítají tři body. Současné vedení svazu věří, že kauza tří klubů skončí mimosoudní dohodou.

"Na půdě zločinecké organizace, jako je ČMFS, nemůžete nikdy zvítězit. Budeme se odvolávat na všech frontách, abychom to rozhodnutí zvrátili," reagoval na verdikt šéf Bohemians Praha Karel Kapr, který navíc od disciplinárky obdržel pokutu 300 tisíc korun a zákaz dvouletého výkonu funkcí ve fotbalovém hnutí. Kapr v sobotu nařídil svému týmu nenastoupit ve Vršovicích kvůli tomu, že podle něj Bohemians 1905 nejsou členem svazu. Kauza tří "Bohemek" už pět let zaměstnává svazovou legislativu i civilní soudy, ale zatím bez konkrétního výsledku.

Útočník Bohemians Praha Marek Kincl nesmí dva roky vykonávat funkci kapitána mužstva, Kapr nesmí dva roky působit v žádné funkci ve fotbale. Disciplinárka tak rozhodla kvůli tomu, že pražský klub se podle ní dopustil nekalého ovlivnění soutěže. Trest stihl i pořádající Bohemians 1905: ti zaplatí 100 tisíc korun za znevážení jména fotbalu, poloviční suma byla vyměřena řediteli klubu Lukášovi Přibylovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Disciplinární komise opět řešila údajnou korupci

Dvacetibodový odečet pro Bohemians v podstatě znamená, že klub po dvou letech sestoupí z nejvyšší soutěže. Už nyní byli "střížkovští" poslední s pouhými čtrnácti body a osm bodů ztráceli na nesestupové čtrnácté místo. Podle Goldy komise dlouho zvažovala i variantu, že Bohemians dokonce vyloučí z ligy. "Nakonec jsme k tomu nepřistoupili. Musela by se rušit řada výsledků, hýbalo by se s celou tabulkou," vysvětlil Golda.

Komisi už došla kvůli korupční kauze trpělivost

Disciplinárka dnes řešila "korupční" kauzu potřetí, ale znovu se nedočkala ze strany Bohemians důkazů, které by doložily, že Drobisz Pražanům předal úplatek. Také za liknavý postoj se komise rozhodla trestat. "Lidově nám už došla trpělivost, měli jsme pocit, že nás představitelé klubu vodí za nos," řekl předseda disciplinární komise Jiří Golda, jímž vedená komise dnes udělila nejvyšší finanční trest ve své historii.

1

Disciplinárka prý v šetření údajné korupční kauzy bude pokračovat i dál, zatím nahlíží na Olomouc jako na "nevinné". "Zatím není důvod trestat, nemáme žádný důkaz proti ní. Ale budeme to šetřit dál," prohlásil Golda. Komise zatím nepřistoupila ani k trestání čtyř hráčů Bohemians Praha, podle jejich výpovědí Drobisz uplácel. "Zatím to necháváme otevřené," uvedl Golda.

Svaz zápas kontumovat musel

Svaz potvrdil, že jinou možnost než zápas kontumovat v podstatě neměl. "Rozhodnutí o kontumaci je na rozdíl od případných sankcí v pravomoci soutěžního orgánu a v tomto případě jsem neměl jinou možnost, než utkání kontumovat. Podmínky jsou přesně specifikované - nenastoupení k zápasu znamená kontumaci ve prospěch soupeře, kterému se započítávají tři body a skóre 3:0," vysvětlil Lubas.



Fotbalisté Bohemians Praha nenastoupili k zápasu na základě rozhodnutí svých šéfů, kteří jim to zakázali. Podle funkcionářů střížkovského klubu je hlavním důvodem situace ve složitém právním případě tří klubů, v jejichž názvu je Bohemians.

Vedení ČMFS má případ za vyřešený a výkonný výbor koncem roku uznal za členy všechny tři subjekty, s čímž ale nesouhlasí Střížkovští ani FC Bohemians hrající třetí pražskou třídu. Oba kluby hodlají svůj názor vymáhat soudní cestou a prostřednictvím Evropské fotbalové unie. "Pokud se budeme odvolávat k dnešnímu verdiktu, tak se budeme odvolávat na půdě ČMFS. Ale pokud nedospějeme k nějakému kladnému vyřízení, tak později jsme odhodláni to předat i prostřednictvím svazu na UEFA," uvedl prezident Bohemians Praha Karel Kapr.

Fotbalový svaz stále věří v dohodu

Fotbalový svaz se snaží napravit nepřehledný propletenec různých rozhodnutí v rámci fotbalového svazu, ale i soudních žalob či předběžných opatření, které se vedou ohledně případů Bohemians. Jde v nich o nástupnictví klubu, související boj o logo a název klubu i další navazující věci. "Pokud by se dál celý případ řešil jen prostřednictvím soudů, pak by nejistota panovala ještě dlouho. I proto jsme začali na doporučení příslušné advokátní kanceláře jednat s kluby i jejich právními zástupci o narovnání celé situace dohodou. A po několika schůzkách se skutečně zdálo, že k dohodě dojít může a všechny strany budou spokojeny," vysvětloval na tiskové konferenci v Praze na Strahově místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Jindřich Rajchl, místopředseda ČMFS:

"Za osmdesát procent problémů českého fotbalu může kauza Bohemians, která opakovaně rozděluje lidi."

Bývalý šéf právního oddělení Českomoravského fotbalového svazu Petr Doležal tvrdí, že v kauze tří subjektů Bohemians před pěti lety neudělal žádné chyby. Doležal je nyní ředitelem Slavie Praha, ale v roce 2005, kdy celá složitá kauza vznikla, pracoval jako šéf legislativně-právního oddělení svazu, a tak v počátcích byl celý případ v jeho kompetenci. "Zašlo to už hodně daleko, proto jsem se rozhodl dnes vystoupit. Pokud mě někdo napadá za chyby ve Slavii, tak se k nim přiznávám. Ovšem v případech řešených v souvislosti s kauzou Bohemians jsem přesvědčen, že jsem nechyboval," prohlásil Doležal.

Plzeňský fotbalový klub zaplatí za pyrotechniku 20 tisíc korun

Plzeňský fotbalový klub zaplatí pokutu za to, že při utkání jeho týmu se Spartou domácí fanoušci použili na stadionu zakázanou pyrotechniku. Vedení Viktorie označilo 12 osob, které se na použití pyrotechniky podílely, a od utkání se Spartou jim na blíže neurčenou dobu zakázalo účastnit se domácích zápasů Plzně. Disciplinární komise to při vynesení trestu označila za polehčující okolnost pro plzeňský klub.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články