Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trenéři k Polsku: Nečekat, vlítnout na ně. Nejsou kreativní, je to mašina

Je to tady. A kdo by měl k úvodu kvalifikace pro fotbalové EURO 2024, v níž česká reprezentace hostí Poláky, říct víc, než bývalí trenéři národního týmu. Karel Jarolím i Jozef Chovanec věří ve výhru, ale liší se v pohledu na důležitost zápasu vzhledem k možnému postupu na šampionát. Dušan Uhrin čeká remízu a jasný postup. Zápas můžete sledovat v pátek od 20:15 v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus.

Český celek startuje v pátek kvalifikaci mistrovství Evropy, čeká ho Lewandowski, Žielenski a spol. – kdo je podle vás favoritem?

Jarolím: Nevím čím to, ale Poláci se mi nelíbí. Takže jsem přesvědčený, že favoritem jsme my. Lewandowski v nároďáku není tím, čím je v klubu.

Chovanec: Hrajeme v domácím prostředí a je to důležitý zápas pro vstup do kvalifikace. A bez ohledu na to, že je to Polsko a má velké hráče, tak naše fotbalisty považuji za favority.

Uhrin: Bude to velice těžké a myslím si, že mírným favoritem jsou Poláci.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace zahájila přípravu na Polsko, trénoval i Coufal

Ve skupině nás čeká ještě Moldavsko, Albánie a Faerské ostrovy a postupují první dva týmy, takže šance na EURO je velká – jak tedy vidíte důležitost tohoto zápasu?

Jarolím: Každý zápas je důležitý, ale myslím si, že to nebude úplně rozhodující. Samozřejmě je příjemné vykročit do kvalifikace vítězstvím, ale kdyby se to třeba nepodařilo, tak si myslím, že pořád to budeme mít jasně v rukách. Nepostoupit z téhle skupiny snad ani nejde.

Chovanec: V jakékoli kvalifikaci, bez ohledu na jména soupeřů, je vstup hodně důležitý. I vzhledem k fanouškům a sportovní veřejnosti. Neúspěch se může negativně projevovat v pohledu a tlaku na to mužstvo. Jakákoliv ztráta v domácím prostředí by znamenala velký problém, i když ti další soupeři nemají tak zvučná jména, mohou být nebezpeční – hlavně Albánie.

Uhrin: Podle mě mají Poláci špičkový tým, ale i když bychom tenhle zápas prohráli, tak by to pro nás neměl být problém a postup by měl být stejně jasný.

Co by podle vás mohlo na Poláky platit? Vlítnout na ně, když hrajeme doma, nebo čekat v klidu na šanci, nebo...

Jarolím: Oni nejsou kdovíjak kreativní. Styl hry se musí měnit během zápasu, ale v úvodu by je to chtělo dostat pod tlak, a kdyby se podařilo dát gól, tak by se pak mohlo trochu víc spoléhat na obranu a protiútoky. Oni, když jdou do plných, tak s tím problémy mají, protože nejsou kdovíjak kreativní a nevytvářejí si situace, kterými by soupeře něčím chytrým zaskočili. Je to spíš taková mašina.

Chovanec: Měla by to být nátlaková hra, presink. Být aktivní celých devadesát minut. Nečekat, protože není na co. Hrát aktivně od první minuty, když budeme čekat, tak to může dopadnout špatně.

Uhrin: Máme velice dobrou útočnou fázi hlavně kvůli těm sparťanům, takže by se na ně mělo vlítnout hned od začátku.

Kdybyste ještě vedl tým vy, hrál byste na kanonýra Barcelony přece jen osobní obranu, nebo už je to přežité?

Jarolím: Osobka už se nehraje. Při standardkách asi jo, ale ve hře si ho musejí nabírat a dobře zdvojovat.

Chovanec: To už se nehraje. Já myslím, že trenéři mají dostatek informací o způsobu hry Poláků, i když mají nového trenéra. Ale hra Lewandowského je čitelná a velký pozor si musí dávat hlavně v pokutovém území. Tam mu nesmí dát prostor.

Uhrin: Tohle se už nehraje, toho hráče si musejí kluci přebírat.

Tipnete si výsledek?

Jarolím: Myslím, že vyhrajeme dva nula.

Chovanec: Vyhrajeme dva nula.

Uhrin: Já bych to viděl na remízu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články