Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Trenér Finska Kanerva: Výhra ve Francii nám před Eurem zvýší sebevědomí

Do středečního večera odcházeli fotbalisté Finska pokaždé ze hřiště po zápasech s Francií se svěšenými hlavami. Po premiérovém postupu na některý z šampionátů, konkrétně mistrovství Evropy, ale svěřenci kouče Markka Kanervy nabrali sebevědomí a v přípravném zápase na pařížském stadionu St. Denis ho proti úřadujícím mistrům světa zužitkovali k překvapivému vítězství 2:0. Podle finského trenéra si ale jeho svěřenci vyhrát zasloužili.

Utkání Francie - Finsko
zdroj: Reuters

"Jsem velmi spokojený s vítězstvím i způsobem, jak jsme hráli proti mistrům světa. Velmi dobře jsme bránili a dali dvě pěkné branky. Řekl bych, že jsme vyhráli zaslouženě. Pokud chceme na mistrovství Evropy uspět, nesmíme se ani proti tak silnému soupeři bát. Máme stále větší hlad a naše sebevědomí roste," řekl Kanerva.

Francie přitom do zápasu vstupovala se sérií dvanácti zápasů bez porážky, v říjnovém duelu navíc na St. Denis porazila Ukrajinu 7:1. Finové toho ale soupeři v útoku tentokrát moc nepovolili.

"Ano, Francouzi měli samozřejmě několik šancí, ale my jsme velmi dobře bránili a donutili jsme je hrát jinak, než jsou zvyklí. Mnohem dál od naší brány. Pokud neskórovali, znamená to, že naše hra měla velmi dobrou úroveň," konstatoval spokojený finský kouč.

Vedle výsledku mu největší radost udělalo, že se hned v prvním reprezentačním zápase trefili Marcus Forss a Onni Valakari.

"Hráli první zápas za Finsko a hned dali tak pěkné góly. Trochu mě až překvapilo, jak se přizpůsobili tak vysoké úrovni. Dělá mi to ale problémy, protože teď budu mnohem hůř skládat základní sestavu," dodal Kanerva.

Podle jeho protějšku Didiera Deschampse ukázali Finové jeho týmu, v jaké intenzitě se mají mezinárodní zápasy hrát.

"Chtěl bych finskému týmu poblahopřát. Je to pro nás velká lekce, kterou si musíme zapamatovat. Soupeř nás přehrál v soudržnosti, agresivitě, napadání. Někdy je důležité uplatnit tvrdou hru, pokud zapomeneme na některé základní věci. To je realita fotbalu na tak vysoké úrovni," uvedl francouzský kouč.

Před klíčovým sobotním zápasem ve skupině Ligy národů v Portugalsku věří, že bude mít k dispozici Benjamina Pavarda a Kyliana Mbappého, kteří laborují se zraněním.

"Nemůžete si být ničím jisti, ale věci jdou správným směrem. Každý den se jejich stav zlepšuje, do zápasu zbývají ještě tři dny," dodal Deschamps.

Zatímco Francie bojuje o vítězství ve skupině v Lize národů A, Finové mají stále šanci vyhrát svou skupinu v Lize B. V neděli je čeká duel na hřišti Bulharska, přímý souboj o postup pak sehrají příští středu ve Walesu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články