Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tottenham se sesypal a po jednadvacáté v řadě skončí za Arsenalem

Londýn - St. Totteringham's Day. Tak nazývají fanoušci Arsenalu fiktivní svátek v den, kdy je jisté, že Gunners skončí v sezoně před Tottenhamem. Od roku 1995 se nestalo, že by Spurs skončili před svým rivalem ze severního Londýna. Letos měl Tottenham k sesazení Arsenalu nejblíže za posledních 21 let, sestupující Newcastle mu ale uštědřil debakl 5:1 a Arsenal nad Aston Villou vyhrál 4:0. Gunners tak skončí v tabulce druzí právě před Spurs. Ligu mistrů si příští rok téměř jistě zahraje Manchester City, který remizoval na hřišti Swansea 1:1.

Harry Kane z Tottenhamu
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Tottenham, který ještě před několika týdny bojoval o titul na dálku s Leicesterem, mohl zakončit sezonu alespoň na druhém místě. Díky němu by po jednadvaceti letech také konečně skončil před Arsenalem, na nějž měl před posledním kolem dvoubodový náskok.

To by se ale Tottenham nesměl zesměšnit na hřišti sestupujícího Newcastlu, který Spurs přejel 5:1. Posledních třiadvacet minut navíc Magpies hráli v deseti s vyloučeným Mitrovičem, přesto ještě stačili nasázet Tottenhamu tři branky.

Naopak Arsenal v posledním kole nastoupil proti beznadějně poslední Aston Ville. Zápas byl posledním pro Tomáše Rosického, který po deseti letech opouští klub, reprezentační kapitán ale nefiguroval ani na lavičce. Po zápase se alespoň dočkal vyprovození od diváků i spoluhráčů, kteří si na jeho počest navlékli dresy s jeho číslem a jménem.

"Bylo to dojemné i smutné. Známe se spolu dlouho, hráli jsme spolu spoustu zápasů v nároďáku, ale když se naskytla šance, že si zahrajeme i v jednom klubu, tak to nevyšlo, protože byl Tomáš zraněný. Je škoda, že tuhle sezonu promarodil, ale zaslouží obrovský respekt. Vydržet deset let v takovém top klubu, to se hned tak někomu nepodaří," řekl Petr Čech.

Arsenal k vítězství dovedl hattrick Oliviera Girouda, poslední čtvrtý zásah měl na svědomí Mikel Arteta, byť se míč ještě odrazil od hlavy brankáře Bunna, jemuž byl gól připsán jako vlastní. Arteta, úřadující kapitán Arsenalu, v klubu po pěti letech rovněž končí a po zápase byl ze svého odchodu dojat k slzám.

Díky vychytané nule se zároveň Petr Čech stane držitelem Zlaté rukavice, kterou obdrží brankář s nejvíce čistými konty v sezoně. Čech jich udržel 16 a trofej získá již počtvrté v kariéře.

"Vyrovnat mě může ještě v odloženém zápase David De Gea z Manchesteru United. Těch nul si vážím. Říkali, že je to poprvé v historii, kdy Zlatou rukavici někdo získá ve dvou různých klubech," řekl bývalý gólman Chelsea.

Prakticky jistý postup do Ligy mistrů má předloňský mistr Manchester City. I když City pouze remizovali na hřišti Swansea 1:1 a ze čtvrtého místa je ještě může sesadit městský rival United, šance je už jen zcela teoretická. Svěřenci Louise van Gaala by nad Bournemouthem museli vyhrát o devatenáct branek nebo alespoň se skóre 26:8.

Utkání Manchesteru United se mělo odehrát od 16:00 středoevropského času. Muselo však být odloženo na úterý v 21 hodin středoevropského času kvůli podezřelému balíčku, který se našel na stadionu (více zde). Manchesterská policie později oznámila, že i za účasti armády provedla kontrolovanou explozi.

United tak v sezoně mohou skončit nejlépe na pátém místě. Z toho je prozatím sesadil Southampton, který zvítězil 4:1 nad Crystalem Palace. Naopak West Ham prohrál na hřišti Stoke 1:2 a určitě skončí na sedmé pozici. Osmý Liverpool musí vyhrát středeční finále Evropské ligy, jinak se do příštího ročníku evropských pohárů nedostane.

Výsledky 38. kola Premier League

Arsenal - Aston Villa 4:0 (5., 78. a 80. Giroud, 90.+2 vlastní Bunn), Chelsea - Leicester 1:1 (66. Fábregas z pen. - 82. Drinkwater), Everton - Norwich 3:0 (19. McCarthy, 44. Baines z pen., 48. Mirallas), Newcastle - Tottenham 5:1 (19. a 73. z pen. Wijnaldum, 39. Mitrovič, 85. Aarons, 86. Janmaat - 60. Lamela), Southampton - Crystal Palace 4:1 (43. Mané, 61. Pellé, 75. Bertrand z pen., 87. Davis - 64. Puncheon), Stoke - West Ham United 2:1 (55. Imbula, 88. Diouf - 23. Antonio), Swansea - Manchester City 1:1 (45.+1 A. Ayew - 5. Iheanacho), Watford - Sunderland 2:2 (48. Prödl, 61. Deeney z pen. - 39. Rodwell, 51. Lens), West Bromwich - Liverpool 1:1 (13. Rondón - 23. Ibe).

Utkání Manchester United - Bournemouth bylo odloženo z bezpečnostních důvodů. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články