Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Těžký úkol pro náhradníky. Reprezentace v novém složení nastoupí proti Skotsku

Za velmi specifické situace odehraje česká reprezentace v Olomouci druhé utkání druhého ročníku Ligy národů. Národní tým bude proti Skotsku oslaben o všechny stabilní hráče, kteří museli kvůli koronaviru do izolace po pátečním vítězném vstupu do skupiny na Slovensku. Proti ostrovnímu soupeři nastoupí improvizovaný tým, narychlo složený z ligových klubů. Místo trenéra Jaroslava Šilhavého povede mužstvo kouč reprezentační osmnáctky David Holoubek, kterého čeká premiéra u českého A-týmu. Přímý přenos sledujte od 20:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Stanislav Tecl v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

V původním českém výběru se v týdnu objevily dva případy covidu-19, oba u členů realizačního týmu. První byl odhalen ještě v Praze, druhý pak těsně před utkáním už v Bratislavě.

Národní celek se Slováky hrál a v prvním duelu po téměř desetiměsíční koronavirové pauze zvítězil 3:1.

Po diskuzích s hygieniky byl ale následně sraz kvůli obavám z dalšího šíření nemoci předčasně ukončen. Všichni hráči přitom měli negativní i kontrolní odběry.

Do izolace s původním výběrem zamířil také trenér Jaroslav Šilhavý, který na dálku pomáhal se složením nového týmu Holoubkovi.

Pět hráčů dodaly mistrovská Slavia a "domácí" Olomouc, čtveřici pak Baník Ostrava. Dva hráči jsou z Liberce a Mladé Boleslavi a po jednom z Jablonce, Slovácka, Sparty a ligových nováčků Brna s Pardubicemi.

"V tuhle chvíli je to asi nejlepší možný sestavený tým, který se nám podařil svolat. Doufám, že to uvidíte zítra na hřišti. Ač je Skotsko zřejmě favorit, nenecháme nikomu nic zadarmo," uvedl Holoubek.

Nejmladším členem improvizovaného výběru je sparťan Adam Karabec, kterému bylo v červenci teprve 17 let stejně jako olomouckému Jáchymu Šípovi.

Pokud nastoupí, stane se jeden z nich historicky nejmladším hráčem české reprezentace, rekord od pátku drží osmnáctiletý Adam Hložek.

Ostrované v pátek na úvod Ligy národů doma remizovali s Izraelem 1:1. Český celek tak má nadějně rozehranou druhou skupinu Ligy B, druhé ze čtyř výkonnostních úrovní soutěže. Vítěz postoupí do vyšší ligy, poslední celek naopak sestoupí.

V Lize národů se hraje o dvě místa v play-off o mistrovství světa 2022, soutěž je zároveň rozhodující i pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

V minulém vzájemném duelu v přípravě v březnu 2016 vyhráli Skotové v Praze 1:0 a z posledních čtyř zápasů s českým celkem prohráli jen jediný.

Trenér Steve Clarke má na rozdíl od soupeře k dispozici téměř všechny hráče, roli favorita se ale brání.

"Kvalitních českých hráčů je spousta, takže se jako favorité necítíme. Nastupujeme do zápasu, jako kdyby se nic nedělo," řekl skotský kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články