Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tecl dvakrát skóroval a vládcem severu Čech je Jablonec

Jablonec – Prestižní severočeské derby mezi Jabloncem a sousedním Libercem jednoznačně ovládli domácí fotbalisté. Výsledek mohl nicméně vypadat zcela odlišně. Hostující Bartl neproměnil za bezbrankového stavu pokutový kop, což domácí bleskově potrestali úvodní trefou nakonec dvougólového Tecla. Síť za brankářem Dúbravkou rozvlnil také Mihálik. Svěřenci trenéra Kluckého tak poskočili v tabulce na osmé místo.

Stanislav Tecl (vlevo) slaví jeden ze svých gólů v severočeském derby
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec utrpěl v lize se svým úhlavním rivalem nejvyšší porážku od února 2011, kdy duel skončil stejným výsledkem. Jablonec doma zvítězil po pěti zápasech. Účastník Evropské ligy naopak získal z posledních čtyř kol jen dva body, utrpěl v soutěži nejvyšší porážku od červencové prohry 0:3 v Mladé Boleslavi a je až jedenáctý.

Domácí vstoupili do souboje sousedů v tabulce aktivně a hned ve druhé minutě měli gólovou šanci. Po Hybšově přihrávce ovšem Mehanovič z vyložené pozice vysoko přestřelil. Hosté neprožili ideální vstup do utkání i z dalšího důvodu, po třech minutách se totiž zranil útočník Baroš. Jeho místo zaujal Markovič.

Další dobrou možnost měl Jablonec v deváté minutě, kdy obránce Coufal zablokoval Mehanovičovu dorážku. O tři minuty později zahrozili také Liberečtí. Navrátil ale po centru ze strany hlavičkoval těsně vedle.

Na podmáčeném terénu se hrál velmi dobrý fotbal a Slovan od poloviny úvodního dějství přidal. Ve 38. minutě zastavil Kubista faulem v pokutovém území hostujícího Markoviče. Bartl však nařízenou penaltu neproměnil a domácí tvrdě trestali. Těsně před odchodem do kabin si Tecl pohrál s Pokorným a nekompromisní ranou pod břevno otevřel skóre.

Krátce po úvodním hvizdu druhé půle se fanoušci na Střelnici radovali podruhé. Trenéru Kluckému dokonale vyšlo střídání, mladík Mihálik byl na hřišti jen dvě minuty a s pomocí brankové konstrukce vstřelil svůj šestý ligový gól.

V 52. minutě se připomněl i Liberec, ale Karafiát zamířil vedle mimo tři tyče. Jablonec byl nadále nebezpečnější. Pospíšila ještě vychytal Dúbravka, ale na Teclův průnik zakončený střelou mezi nohy už zareagovat nedokázal. Bývalý kanonýr Plzně skóroval dvakrát během ligového duelu poprvé od února.

"Neberu to tak, že to byl můj zápas. Hráli jsme dobře úplně všichni. Nikdo nám z toho nevypadl. Dá se říct, že já jsem jen slíznul smetanu," prohlásil Tecl.

14. kolo první fotbalové ligy:

FK Jablonec - Slovan Liberec 3:0 (1:0)

Branky: 45.+1 a 61. Tecl, 47. Mihálik. Rozhodčí: Hrubeš - Nádvorník, Peřina. ŽK: Mehanovič, Masopust - Coufal, Vůch. ČK: 79. Coufal. Diváci: 3054.

Jablonec: Hrubý - Masopust, V. Kubista, Hübschman, Hybš - Pospíšil (74. Trávník), Jiráček - Tecl (89. Bazal), Mehanovič (46. Mihálik), Hanousek - Doležal. Trenér: Klucký.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Latka, Pokorný, Sýkora - Karafiát, Breite - Bartl (86. Bartošák), Ševčík, Navrátil (46. Vůch) - Baroš (5. Markovič). Trenér: Trpišovský.

Hlasy po utkání 14. kola první fotbalové ligy FK Jablonec - Slovan Liberec:

Zdeněk Klucký (trenér Jablonce): "Myslím, že jsme do utkání dobře vstoupili. Začali jsme hrát aktivně, napadali jsme Liberec, protože jsme věděli, že rozehrává všechno už od brány. Klíčový moment první půle vidím v tom, že brankář Hrubý chytil penaltu. Ale v té době už jsme 2:0 mohli vést, protože jsme měli minimálně dvě velké šance. Vstup do druhé půle se nám taky povedl. Vystřídali jsme Mehanoviče za Mihálika a ten hned na začátku vstřelil druhý gól, který nás uklidnil. Potom jsme plnili, co jsme si řekli. Hráli jsme na rychlé brejky. Hlavně přes Standu Tecla. Jediné, co můžu hráčům vytknout, že jsme měli hodně šancí a neproměnili je. Myslím, že jsme měli navrch, Liberci jsme nedali moc příležitostí a zaslouženě jsme zvítězili."

Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): "Odehráli jsme utkání úplně jinak, než jsme si na přípravě říkali. Jablonec byl v úvodu lepší, my jsme neměli dobrý pohyb. Nabídli jsme domácím našimi chybami brejkové situace. Pak jsme začínali být jistější na balonu a v momentě, kdy jsme se mohli v prvním poločase dvakrát zvednout, jsme nedali penaltu a šanci na zadní tyči. To nás poslalo strašně dolů a navíc jsme Jablonec ještě pustili do vedení. Byly tam dva klíčové momenty. Jedním byla neproměněná penalta, druhým gól do šatny. Neumíme v posledních zápasech využít klíčové momenty. Dnes penalta, minule červená karta Sparty. V druhém poločase se ta situace v podstatě opakovala, soupeři jsme nabídli druhý gól. Výsledek je ovlivněný našimi chybami, selháními. Bojujeme trochu s psychikou, nedaří se nám dávat góly. Nejsme kompaktní jak na hřišti, tak momentálně ani uvnitř."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články