Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tam, kde je fotbal doma, a anglické reprezentace zvlášť

Kde vznikl fotbal? To ví snad každý – v Anglii. Ale kde jsou tam doma britské reprezentační týmy, to už tolik známé není. To místo se jmenuje St. George's Park a je tak trochu stranou všeho. Ale že je to centrum britského fotbalu, oznamují nápisy: "Domov všech anglických týmů".

St. George´s Park
zdroj: ctsport autor: Jan Dvořák

Zhruba šedesát kilometrů od Birminghamu a deset od Derby leží místo, které má pomoci k tomu, aby se kolébka fotbalu nedala ukolébat a stále se držela ve špičce.

Fotbalový ráj stál ranec

Areál o rozloze 140 hektarů v roce 2001 koupila Anglická fotbalová asociace za dva miliony liber, což je zhruba šedesát milionů korun. Ale dalších sedm let trvalo, než se tu začal realizovat projekt tréninkového fotbalového centra pro reprezentační celky od čtrnácti let výš, do něhož anglický fotbal nasypal dalších osmdesát milionů liber.

A za ty peníze se za tři roky zrodil skutečný domov fotbalu, se vším všudy, co k němu patří – dvanáct hřišť všech rozměrů s travnatým i umělým povrchem, pojmenovaných po velkých hráčích anglického fotbalu. Jedno z nich má dokonce údajně naprosto stejný povrch jako národní stadion v londýnském Wembley.

Jsou tu samozřejmě také bazén, rehabilitace, učebny, tělocvičny, herny, relax – zkrátka všechno.

Když se procházíte areálem, kolem bzučí sekačky na trávu všech velikostí od ručních po traktůrky a traktory. Údržba ploch jede stále – i o víkendu, kdy většinou každé hřiště přejede hned sekce tří sekaček a tak, jako jsou upravené tamní trávníky, nemám ani já zastřižené fousy. Co dodat – to je Anglie.

Fotbal dokázal zastavit i válku

U vchodu do areálu, kde se můžete ubytovat v hotelu Hilton, se nedá přehlédnout plastika vojáků podávajících si ruce, která připomíná na událost z roku 1914, kdy se během první světové války dohodli Němci s Angličany na jednom dnu příměří a zahráli si spolu fotbal. Pak ale bohužel zase zalezli do zákopů a už po sobě zase stříleli jinak, než jen tím koženým (ne)smyslem.

A ještě předtím spatříte sochu gólmana v akci, který je vzpomínkou na prvního fotbalového profesionála černé platí Arthura Whartona, který zemřel v roce 1930 a byl nejen fotbalistou, ale také hrál profesionálně kriket i ragby, byl i cyklistickým šampionem a také prvním oficiálním světovým šampionem ve sprintu. Takže hodně slušný multisportovec, což už by dneska nešlo.

Ve vestibulu pak čekají památné dresy a fotografie anglických reprezentantů i se zdí slávy.

Nejen reprezentační hvězdy

A nejen hvězdy těch největších velikostí si tu mohou zakopat. Na víkend sem přijeli rodiče s dětmi na turnaj. V týdnu tu zase středoškolačky zkoušely svoje dovednosti ve futsalu a ve zdejší kryté hale s umělým travnatým povrchem tu odehrály první světový šampionát s názvem World Nations Cup veteráni ve fotbalu v chůzi, kterého se mezi sedmadvaceti týmy v kategoriích nad padesát a nad šedesát let účastnily i dva české týmy.

Tenhle kousek světa, kde jsou krásně posekané i trávníky mezi cestami a kde se v odděleném místě v těsné blízkosti hřišť pasou krávy, je fotbalovým rájem na zemi. Neruší, zapadá do krajiny, jako by tady byl už dávno, a všichni nejen tam věří, že tu ještě dlouho bude, protože fotbal je nejen pro tuhle ostrovní zemi něčím na způsob náboženství.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články