Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sympatický výkon na postup nestačil. Sparta po přestřelce s Villarrealem v EL končí

Praha – Jízda fotbalistů Sparty Evropskou ligou skončila ve čtvrtfinále. Pražané sice v odvetě s Villarrealem předvedli nebojácný výkon, ale směrem dozadu se ukázalo, že hrají v poslepované sestavě. Po šestigólové přestřelce s favoritem prohráli 2:4 a španělský celek tak může slavit postup mezi nejlepší čtyři.

Cédric Bakambu z Villarealu se raduje z gólu v síti Sparty
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Sparta před zápasem měla problémy s řadou absencí, protože kvůli kartám nemohli nastoupit Costa s Brabcem a zranění vyřadilo ze hry Holka, Mazucha, Zahustela a Jiráčka. Na stoperu opět nastoupil veterán Kováč a na lavičku se vedle rekonvalescenta Váchy posadilo hned pět mladíků z juniorských výběrů.

Problémy se složením defenzivy se na domácích projevily už v šesté minutě. Bakambu dostal přihrávku mezi obránce a i když byl tísněn Marečkem, prostřelil brankáře Bičíka a otevřel skóre.

Pak přišly chvíle Sparty, která v prvním poločase hrála mnohem odvážněji než před týdnem ve Španělsku. Dočkal však ani jednou neuspěl. Nejprve zpoza vápna střílel nad, v 16. minutě mu v ještě lepší pozici nevyšla střela ke vzdálenější tyči a ve 21. minutě si s jeho dobrou ranou poradil gólman Aréola.

Villarreal byl oproti očekávání pod tlakem, ale i tak mohli hosté po dalším zaváhání letenské obrany vstřelit druhou branku. Ve 20. minutě Frýdek podskočil vysokou přihrávku a Soldado šel ze strany sám na Bičíka, vystřelil ale jen do boční sítě.

Ve 39. minutě byli domácí blízko vyrovnání, jenže Krejčí ve stoprocentní šanci ani netrefil branku. Villarreal nedůraz v koncovce potrestal vzápětí, když se nejprve po odraženém míči trefil Castillejo a v nastavení si dal po rohu vlastní gól Lafata.

Krátce po přestávce se opět prosadil Bakambu a stejně jako před týdnem ve Španělsku dal dva góly. Když už to vypadalo, že Sparta vyrovná nejvyšší domácí pohárovou prohru (1:5 se Steauou Bukurešť z roku 1988), využila bohorovné hry hostů a snížila.

V 65. minutě mířil přesně Dočkal a o šest minut později se prosadil i Krejčí. Třetí gól mohl o chvíli později přidat Matějovský, nebo v závěru po tečované střele z dálky Kováč. Sparta, která kvůli absencím odehrála celé utkání bez střídání, sice dohrávala v tlaku, ale dalších gólů se už vyprodaná Letná nedočkala. Přesto v závěru celý stadion ocenil vystoupení Sparty v pohárech potleskem a skandováním "Hoši, děkujem".

Sparta, která si vystoupením v tomto ročníku Evropské ligy vydělala přes 180 milionů korun, se postarala o nejlepší výsledek českých klubů v Evropě od roku 2002, kdy do čtvrtfinále Poháru UEFA prošel Liberec. Maximem zůstává postup Slavie do semifinále rovněž Poháru UEFA z roku 1996.

Sparta Praha - Villarreal CF 2:4 (0:3)

Branky: 65. Dočkal, 71. Krejčí - 5. a 49. Bakambu, 43. Castillejo, 45.+1 vlastní Lafata. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). ŽK: Krejčí, Frýdek, Juliš, Kováč, Konaté, Lafata - Soldado, Castillejo. Diváci: 18 201 (vyprodáno). První zápas: 1:2, postoupil Villarreal.

Sparta: Bičík - Mareček, Kováč, Frýdek - Konaté, Dočkal, Matějovský, Krejčí - Juliš, Lafata, Fatai. Trenér: Ščasný.

Villarreal: Areola - Mario Gaspar (57. Jaume Costa), Bailly, Víctor Ruiz, Rukavina - Suárez (66. Baptistao), Trigueros (61. Dos Santos), Bruno Soriano, Castillejo - Soldado, Bakambu. Trenér: Marcelino.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Vnímám to (skandování a potlesk diváků) jako poděkování od fanoušků za celou sezonu v Evropské lize. Myslím, že si všichni uvědomili, že jsme letos dosáhli mimořádného úspěchu. Samozřejmě poděkování za dnešní výkon, byť jsme prohráli. Brzký gól se na výsledku podepsal strašně, protože kromě prvních pěti minut jsme zvládli první půli velmi dobře. Paradoxně každý protiútok a šance skončily brankou. Na druhou stranu jsme si to štěstí vybrali v jiných zápasech. To, co se nám povedlo s Krasnodarem a Laziem, dneska bylo v obráceném gardu. Bylo to vynikající mužstvo a na co dneska sáhli, to jim vyšlo. Kluci makali, dřeli a myslím, že se důstojně rozloučili."

Marcelino (trenér Villarrealu): "Hráli jsme dobře, měli jsme i šance a hned z druhé jsme dali gól. Pak nás soupeř přehrával a nebylo to snadné, ale předvedli jsme dobrý výkon. Prakticky z každé příležitosti jsme se prosadili a po čtvrtém gólu už to byla pohoda. Sparta se naopak v koncovce trápila, ale ty dva góly si zasloužila. V dalším kole bych chtěl nějaký nešpanělský tým, protože je to Evropská liga a rádi bychom se podívali na nové stadiony a narazili na nové soupeře."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články