Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Suverénní Liverpool loupil na Tottenhamu, "Citizens" zesměšnili Aston Villu a jsou druzí

Reprízu loňského finále Ligy mistrů opanoval Liverpool. Na stadionu Tottenhamu zvítězil 1:0 a zvýšil svůj náskok v Premier League na 14 bodů. Leicester totiž kousal nečekanou porážku 1:2 se Southamptonem a přišel o druhé místo, protože Manchester City deklasoval domácí Aston Villu 6:1 i díky rekordnímu hattricku Sergia Agüera.

Sergio Agüero z Manchester City se raduje z gólu v utkání Premier League
zdroj: ZUMA autor: Darren Staples

Chelsea deklasovala 3:0 Burnley, za které si poprvé od 7. prosince v ligovém zápase zahrál Matěj Vydra. Český útočník nahradil za rozhodnutého stavu v 74. minutě Jeffa Hendricka. Londýnské derby mezi Crystal Palace a Arsenalem skončilo remízou 1:1. "Gunners" dohrávali bez vyloučeného Pierra-Emericka Aubameyanga, jenž dal první gól utkání.

Agüero naděloval ve Villa Parku

Hosté rozhodli o skalpu soupeře už v prvním poločase, který vyhráli 4:0. Po dvou úvodních gólech Riyada Mahreze se trefili Agüero s Gabrielem Jesusem. Po přestávce přidal Agüero další dva zásahy a hattrick v anglické lize zaznamenal takřka přesně po roce.

Argentinský útočník navíc zlepšil svůj gólový účet v Premier League na 177 branek a stal se nejlepším kanonýrem mezi cizinci v historii soutěže. O dva góly překonal dosavadního lídra Thierryho Henryho. V celkovém pořadí se dělí o čtvrtou příčku s Frankem Lampardem, vede Alan Shearer s 260 trefami. "K Shearerovi mám ještě daleko, ale zkusím to," řekl jednatřicetiletý forvard.

Agüero rovněž v Anglii zaznamenal třígólové střetnutí podvanácté a v pořadí hráčů s nejvíce hattricky se osamostatnil na prvním místě před Shearerem.

Firmino spasil Liverpool

Liverpool skóroval i v 21. duelu v sezoně, což se mu podařilo pouze v ročníku 1933/34. O vyrovnání rekordního zápisu se postaral ve 37. minutě Roberto Firmino, který se uvolnil ve vápně a nekompromisně zakončil. 

"Spurs" chyběl zraněný kapitán a nejlepší střelec Harry Kane a v útoku se neprosadili. Trenér José Mourinho tak i po jedenáctém vzájemném střetnutí proti týmům kouče Jürgena Kloppa stále vyhrál pouze dvakrát.

"Reds" navíc porazili Tottenham popáté v řadě. Navíc mají po 21 kolech už 61 bodů, což je nejvíc v historii napříč všemi pěti nejprestižnějšími evropskými soutěžemi.

Souboj ostrostřelců vyhrál Ings

V prvním vzájemném měření sil v sezoně zaznamenal Leicester výsledkem 9:0 nejvyšší venkovní vítězství v historii Premier League, Southampton mu však porážku oplatil. "Foxes" nepomohl ani návrat nejlepšího střelce soutěže Jamieho Vardyho, jenž nastoupil po dvouzápasové absenci.

Vardy připravil úvodní branku pro Dennise Praeta, Southampton ale bleskově odpověděl zásluhou tečované střely Stuarta Armstronga. Utkání plné šancí rozhodl 14. trefou v ročníku po rychlém brejku v 81. minutě Danny Ings.

Leicester proto prohrál doma podruhé za sebou. O druhé místo přijde v případě bodového zisku Manchesteru City v nedělním klání na stadionu nováčka Aston Villy.

Chelsea si vytvořila náskok už v prvním poločase, kdy se z penalty trefil Jorginho a následně přidal druhou branku hlavou Tammy Abraham. Dvaadvacetiletý útočník má na kontě už 13 zásahů.

Vítězství po dvou předchozích domácích porážkách pojistil prvním gólem v nejvyšší soutěži Callum Hudson-Odoi. "Blues" zůstávají na čtvrtém místě, Burnley je patnácté.

Arsenal na výhru nedosáhl

Souboj sousedů v tabulce mezi Arsenalem a Crystalem Palace začal lépe pro hostující tým. Ve 12. minutě našel Alexandre Lacazette mezi obránci nabíhajícího Aubameyanga a gabonský útočník se 14. brankou v sezoně osamostatnil na druhém místě pořadí střelců Premier League.

Krátce po změně stran srovnal s pomocí výrazné teče bránících hráčů Jordan Ayew. Ghanský křídelník se trefil už v prvním vzájemném utkání na stadionu Emirates. Snahu o třetí soutěžní vítězství v řadě pak zkomplikoval "Gunners" v 67. minutě Aubameyang, který po šlapáku na stojnou nohu Maxe Meyera dostal červenou kartu.

Rashford dvakrát skóroval

Manchesteru United pomohl k návratu na páté místo po vítězství 4:0 nad posledním Norwichem dvěma góly útočník Marcus Rashford. Anglický reprezentant se ve svém 200. startu za "Red Devils" nejprve prosadil nehlídaný na zadní tyči a po pauze přidal druhý zásah z pokutového kopu.

West Ham v utání se Sheffieldem United sice v nastavení vyrovnal, ale gól Roberta Snodgrasse po konzultaci s videem neplatil kvůli hře rukou Declana Rice. "Hammers" proto utrpěli první porážku pod vedením Davida Moyese, který na konci minulého roku nahradil Manuela Pellegriniho a při premiéře slavil vítězství 4:0 nad Bournemouthem. 

Výsledky 22. kola anglické fotbalové ligy

Sheffield United - West Ham United 1:0 (53. McBurnie), Crystal Palace - Arsenal 1:1 (54. Ayew - 12. Aubameyang), Chelsea - Burnley 3:0 (27. Jorginho z pen., 38. Abraham, 49. Hudson-Odoi), Everton - Brighton 1:0 (38. Richarlison), Leicester - Southampton 1:2 (14. Praet - 19. Armstrong, 81. Ings), Manchester United - Norwich 4:0 (27. a 52. z pen. Rashford, 54. Martial, 76. Greenwood), Wolverhampton - Newcastle 1:1 (14. Dendoncker - 7. Almirón), Tottenham - Liverpool 0:1 (37. Firmino), Bournemouth - Watford 0:3 (42. Doucoure, 65. Deeney, 90.+3 Pereyra), Aston Villa - Manchester City 1:6 (90.+1 El Ghazi z pen. - 28., 57. a 81. Agüero, 18. a 24. Mahrez, 45.+1 Jesus).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články