Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Superliga pro 60 až 80 klubů? Megalomanský projekt opět ožil

Zástupci fotbalové Superligy představili nový formát elitní nezávislé soutěže. Účastnit by se jí mělo 60 až 80 klubů ze všech evropských států. Na webu o tom informovala společnost A22 Sports, která ji má za úkol vytvořit.

Ve fotbalovém světě mají peníze výraznou roli
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Uzavřenou Superligu už se v květnu 2021 pokusilo založit 12 velkoklubů, ale po obrovské vlně odporu fanoušků, hráčů, trenérů i FIFA či UEFA z projektu během 48 hodin sešlo.

Ruce pryč od kritizovaného projektu dali zástupci Manchesteru United, Liverpoolu, Manchesteru City, Chelsea, Tottenhamu, Arsenalu, AC Milán, Interu Milán a Atlética Madrid. Z původních zakladatelů ho podporují už jen Real Madrid, Barcelona a Juventus.

Nyní přišli s novou formou Superligy, kterou podle šéfa A22 Sports Bernda Reicharta probírali s představiteli více než 50 evropských klubů. "A většina z nich je přesvědčena, že základy fotbalu jsou v ohrožení a je potřeba změna," zdůraznil Reichart.

"Z diskuzí vyplynulo, že ideální by byla liga, která je otevřená a založená výhradně na sportovních zásluhách, měla by několik úrovní a hrálo by ji 60 až 80 klubů," přidal s tím, že každý tým by čekalo 14 utkání.

Reichart také zdůraznil, že žádný z klubů by nebyl chráněn před sestupem. Původní projekt počítal se soutěží pro 20 klubů, z nichž 15 včetně zakládajících týmů by za všech okolností hrálo v nejvyšší soutěži.

Nový formát okamžitě zkritizoval předseda španělské ligy Javier Tebas, podle kterého stále zvýhodňuje velké kluby. "Superliga je vlk, který se převlékl za babičku, aby ošálil evropský fotbal. Ale jeho nos i zuby jsou velké," napsal na Twitteru.

"Chtějí mít čtyři evropské ligy? Ligu budou řídit kluby? Jistě, ale jen velké," dodal Tebas, který je už od původního pokusu založit Superligu před dvěma lety jejím velkým odpůrcem.

ECA: Podobný formát už byl jednohlasně zamítnut

Asociace evropských fotbalových klubů (ECA) připomněla, že o podobném formátu se už diskutovalo v roce 2019. "Byl navržen, probrán a jednohlasně zamítnut," uvedla v prohlášení.

"Jako jediná organizace uznávaná FIFA i UEFA, přes kterou mají kluby jedinou možnost ovlivnit změny ve fotbale, znovu zdůrazňujeme, že jsme zásadně proti založení Superligy nebo jiné podobné soutěže." 

ECA také poukázala na fakt, že od ročníku 2024/25 dojde k rozšíření počtu účastníků Ligy mistrů z 32 na 36 týmů. "V evropských pohárech se tak představí více klubů z většího počtu zemí," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články