Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festival Liberec 2024

Suchopárek: Šance na baráž pořád je. Tlak byl od prvního utkání kvalifikace

Kouč fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek je rád, že ho výkonný výbor FAČR po nepovedeném zářijovém srazu ponechal ve funkci i na říjnový závěr kvalifikace mistrovství Evropy. I když Lvíčata už nemají situaci jen ve svých rukou, trenér věří, že by jim případné dvě výhry ve Walesu a s Litvou mohly stačit k postupu do play-off o šampionát na Slovensku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Suchopárek: Věřím v našich šest bodů, to ostatní nemáme v rukou

Výkonný výbor po zářijovém debaklu 0:5 v Dánsku vyjádřil výraznou nespokojenost, Suchopárka ale u týmu ponechal. Bývalý reprezentační obránce má u mužstva smlouvu do konce kvalifikačního cyklu.

"Výkonný výbor rozhodl, že ještě máme šanci teď v posledních dvou utkáních. Já jsem samozřejmě rád a věřím, že splníme očekávání, které je pro nás jasně dané. To znamená uspět v těch dvou utkáních, hrát baráž a následně se pokusit o postup," uvedl Suchopárek.

"Myslím, že tlak byl od prvního utkání kvalifikace, v němž jsme ztratili body na Islandu. Každý zápas jsme pak museli zvládnout. Přestože jsme nepodávali extra dobré výkony, díky výsledkům v kvalifikační skupině máme pořád šanci se poprat o baráž. Skupina je vyrovnaná," podotkl Suchopárek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Dánsko "21" – Česko "21"

Jeho svěřenci před závěrečnými dvěma zápasy figurují ve skupině až na čtvrtém místě, mají však k dobru jedno utkání oproti vedoucí dvojici Dánsko, Wales. Na třetí Island ztrácejí bod, potřebují tak jeho klopýtnutí v duelu s Litvou či v Dánsku.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do play-off, v němž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na turnaji jistou.

Lvíčata nejprve 11. září nastoupí ve Walesu a o čtyři dny později přivítají v Hradci Králové Litvu. "Klíč je jasný – Walesu proti nám stačí bod, aby měl jistou baráž. Ne vždy to pro tento tým bývá jednoduché hrát na remízu. Řekl bych, že budou rozhodovat detaily, maličkosti a hlavně finální fáze," řekl Suchopárek.

Adam Karabec
zdroj: Fotbalová asociace ČR

"Věřím, že s Walesem a Litvou získáme šest bodů. Jestli Island vyhraje, nebo ne, to není v našich rukou. Soustředíme se na sebe, věříme, že budeme úspěšní a uvidíme, co se bude dít dál," dodal kouč.

Do nominace zařadil tři úplné nováčky – obránce Matěje Hadaše, záložníka Alexandra Bužka a útočníka Davida Látala. Do jednadvacítky se vrací křídelník Matěj Jurásek, jenž v létě startoval s reprezentačním "áčkem" na mistrovství Evropy. V říjnovém výběru "Lvíčat" je i jeho spoluhráč ze Slavie a další adept národního A-mužstva brankář Antonín Kinský.

"Oba mohou případně být po zápasech evropských soutěží i víkendových ligových utkáních ještě přeřazeni do áčka. Taková je domluva mezi námi trenéry a realizačními týmy," řekl Suchopárek. "Výsledek v Dánsku byla ostuda. Z toho pramení i určité výstupy pro tento sraz a pro nominaci, ve které jsou i nová jména," dodal trenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články