Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Start fotbalové ligy ohrožuje mráz a nezpůsobilé trávníky

Praha – Celou republiku sužují tuhé mrazy, přesto by už o tomto víkendu měla odstartovat jarní část fotbalové ligy. Zdaleka ne všechny stadiony jsou však nyní způsobilé k tomu, hostit prvoligová utkání, situaci by mohlo navíc zkomplikovat očekávané sněžení. Bohemians, Žižkov a Hradec Králové jsou pro odložení začátku jarní sezony. Šéf oddělení profesionálního fotbalu Fotbalové asociace České republiky Ivo Lubas však tuto možnost razantně odmítá, informuje Deník Sport. Kvůli pohřbu Lukáše Přibyla bylo ale přeloženo utkání Bohemians–Jablonec z pátku na neděli.

Stadion Juliska
zdroj: ČT24

Tři z osmi stadionů, na kterých by o tomto víkendu měla odstartovat jarní část sezony, jsou momentálně nezpůsobilé pro zápasy první ligy. Ve vršovickém Edenu, Mladé Boleslavi a na stadionu pražské Dukly leží sníh. Na všech musely být v předešlých dnech zrušeny plánované přípravné duely.

Podle Iva Lubase však start ligy není v ohrožení. "Pravidelně se všemi mluvím a nemám zprávy, že by někde byla tak katastrofální situace. Proto mají kluby umělé vyhřívání, kdy jindy by ho měly naplno využít než teď?" uklidňuje fotbalovou veřejnost v rozhovoru pro Deník Sport.

Pro odložení prvního kola jsou v současné době zástupci Hradce a Žižkova, kteří ovšem vstupují do jarní části na hřištích soupeřů, a též Bohemians, jejichž dočasné působiště ve slávistickém Edenu leží z velké části pod sněhem, zbytek trávníku je zamrzlý.

Přitom jen několik kilometrů vzdálený stadion Sparty na Letné je prý připraven již nyní, stejně jako olomoucký Andrův stadion, a hřiště Plzně ve Štruncových sadech, které čeká generálka již ve čtvrtek proti Schalke.

Kromě způsobilosti hracích ploch budí obavy některých funkcionářů i samo mrazivé počasí. V Hradci a Plzni se bojí, zda teploty pod bodem mrazu neodradí diváky. Další se obávají o zdraví fotbalistů. Svaz dokonce vydal doporučení, aby v případě, že teplota klesne pod –12 stupňů Celsia, byl zápas s ohledem na zdraví hráčů raději odložen. Podle předpovědi počasí by však teploty o víkendu neměly spadnout pod –6 °C. Razantně obavy odmítá kouč Teplic Petr Rada. "Hráči vydrží víc než kůň, to si pamatujte," tvrdí Rada.

"Vyhřívané trávníky se nebudovaly, abychom je zapínaliy v červenci. A když terén někde rozhodčí neuzná, tak to odložíme. To je celé, nevidím v tom problém." uzavírá Lubas.

Zdá se, že odložen by měl být nakonec jen páteční zápas pražských Bohemians. Ten byl přesunut na neděli, jelikož v pátek se koná pohřeb bývalého funkcionáře klubu Lukáše Přibyla. "Přece hráče nepošleme z krematoria rovnou na hřiště, to chápe každý," řekl Lubas iDnes.cz.

Zdroj
deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články