Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Stanou se Bílkovými katy Arménci?

Praha - Trenér národního týmu Michal Bílek fanouškům k srdci příliš nepřirostl a není divu. Povedených představení předvedla reprezentace pod jeho vedením pomálu, prohrát dokázal i s týmy jako Ázerbájdžán, Finsko nebo Litva a postup na Euro 2012 zachránili reprezentanti až za pět minut dvanáct a i díky nasimulované penaltě. Druhý kvalifikační cyklus pod Bílkovým vedením navíc načala reprezentace ještě tragičtěji než tu poslední a je tak vlastně s podivem, že za více než tři roky, které Bílek u národního týmu působí, se o jeho odvolání nyní mluví nahlas teprve potřetí.

Michal Bílek
zdroj: Vít Šimánek

Bílek své působení u národního týmu načal koncem roku 2009 třemi porážkami v šesti přípravných zápasech a kvalifikaci na Euro 2012 odstartoval domácí prohrou s Litvou. Přesto se v lehké skupině, kde o druhé místo za Španělskem soupeřili Češi jen se slabou Litvou a Skotskem, dokázal díky jednogólové výhře proti britskému týmu vrátit do boje o postup. Začátkem roku 2011 reprezentanti nejdříve podle očekávání podlehli Španělsku, aby posléze uhráli povinné vítězství s Lichtenštejnskem a fotbalová veřejnost tak vyhlížela klíčové utkání na skotské půdě, kde týmu měla stačit i remíza.

Jenže příprava na japonském Kirin Cupu opět oživila vlnu kritiky valící se na Bílkovu hlavu. Češi na turnaji jen dvakrát remizovali 0:0, a jak s Peru, tak s Japonskem se povětšinu utkání víceméně jen bránili soupeřovým atakům. Klíčovému utkání však předcházela ještě jedna příprava – Česko mělo poměřit síly s Norskem. Seveřané prý díky důraznému stylu měli být ideálním a posledním testem před Skotskem. "Je to generálka na kvalifikační zápas a víme, že k tomu, aby byl větší klid a lepší atmosféra, potřebujeme podat kvalitní výkon i uhrát dobrý výsledek," prohlásil tehdy Bílek. 

Do utkání vyrukoval s nečekanou taktickou variantou 4-2-2-2, kterou do té doby (a ani poté) národní tým pod Bílkem nikdy nepraktikoval. Kreativní střední záložníky Plašila s Rosickým poslal trenér na kraje, do středu zálohy postavil neozkoušeného Marcela Gecova a na hrotu se měli doplňovat Milan Baroš s Tomášem Pekhartem. Česko však v utkání naprosto selhalo, hráči s tvůrci hry uvězněnými u autové čáry si nebyli schopní pořádně přihrát, Norové na hřišti absolutně dominovali a zaslouženě porazili český tým 3:0.

Tehdy se poprvé začalo nahlas mluvit o odvolání trenéra Bílka. Jeho mužstvo mělo sice za kalendářní rok bilanci jediné výhry z šesti utkání a pasivní skóre 5:9, trenér ale odmítl odstoupit, jelikož reprezentace měla stále naději na postup na mistrovství Evropy. A stejný názor měl nakonec i fotbalový svaz, který v bezvládí po odstoupení Ivana Haška řídili jeho místopředsedové. Po analýze, kterou vypracoval manažer reprezentace a pravá ruka Michala Bílka Vladimír Šmicer, se rozhodlo vedení svazu trenéra ve funkci podržet. A Bílek se nakonec odvděčil nejen postupem na Euro, ale i postupem ze základní skupiny šampionátu.

Slovensko to spraví

Smlouvu na další kvalifikační cyklus si Michal Bílek vysloužil už po úspěšné baráži proti Černé Hoře, která poslala reprezentaci na šampionát do Polska. Jenže jeho mužstvo vstoupilo do nové kvalifikace ještě hůře než posledně. Remíza 0:0 na dánské půdě sice byla ještě skromnými reprezentanty považována za dobrý výsledek, ale porážka s Finskem, hubená výhra s Maltou, domácí bezgólová remíza s Bulharskem a hlavně nudná a naprosto neefektivní útočná hra národního týmu vyvolala bouři nevole.

Vznikla dokonce petice za Bílkovo odvolání a předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta diplomaticky uvedl, že "jeho důvěra je pouze omezená". Před přípravou se Slovenskem se tak začalo otevřené hovořit o možném Bílkově odvolání. Bílek se však i napodruhé dokázal dostat z nejhoršího a alespoň na krátko zavřít kritikům ústa. Na utkání se Slovenskem povolal řadu nováčků a národní tým si díky aktivnímu ofenzivnímu pojetí došel v krásném zápase pro výhru 3:0. Navíc zakrátko přišel další výborný výkon, výhra 2:0 v Turecku a zdálo se, že hlasy požadující Bílkův konec zase na chvíli umlknou.

Jenže po ostudné porážce v důležitém kvalifikačním utkání s Dánskem musel i trenér Bílek  veřejně uznat, že další prohra v kvalifikaci by asi znamenala jeho konec na lavičce národního týmu. Více o osudu Michala Bílka u reprezentace koneckonců napoví už dnešní utkání s Arménií. Přímý přenos utkání Arménie - Česko můžete sledovat od 16:30 na ČT sport a našem webu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články