Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Fotbal s chutí vyhrávat

Spartu oslavy přijdou draho. Vlašimský Kulhánek dostal za rasismus stopku na osm zápasů

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace opět nadělovala pokuty. Na osm zápasů zastavila činnost kapitánovi druholigové Vlašimi Jiřímu Kulhánkovi za rasistickou urážku soupeře z dubnového duelu s Líšní. Osmadvacetiletý bývalý záložník Sparty, Liberce či Českých Budějovic se proti rozhodnutí může odvolat, zatím ale hrát smí. Za výtržnosti diváků musí zaplatit jak Ostrava, tak mistrovská Sparta. Komise se bude zabývat i použitím pyrotechniky slávistickým Matějem Juráskem a sparťanským Indritem Tucim.

Oslavy pražské Sparty po zisku titulu
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Baník dostal pokutu 150 tisíc za to, že jeho fanoušci v utkání druhého kola ligové nadstavby proti Mladé Boleslavi pronesli a použili pyrotechniku a způsobili tím přerušení hry. Zároveň vhazovali předměty na trávník. Podobných prohřešků se dopustili příznivci Sparty ve šlágru nadstavby proti Slavii, a komise letenský klub stejně jako Slezany potrestala za porušení povinností pořadatele. Pražský rival z Edenu dostal po derby pokutu 30 tisíc korun.

Komise bude se Spartou na dalším zasedání příští čtvrtek řešit události po závěrečném hvizdu sobotního duelu čtvrtého kola nadstavby v Mladé Boleslavi. Po utkání, v němž si Pražané po vítězství 5:0 zajistili obhajobu titulu, navzdory zákazu vstupu na trávník někteří fanoušci vběhli na hrací plochu. Následný zásah policejních těžkooděnců vyvolal pochybnosti o tom, zda nebyl až příliš tvrdý.

Komise na čtvrtečním zasedání neshledala, že by domácí klub pochybil a porušil tím povinnosti pořadatele. Proto s Mladoboleslavskými nezahájila řízení. Naopak sparťané, kterých bylo na stadionu několik tisíc, čelí podezření z několika přečinů. Komise s pražským klubem zahájila řízení kvůli použití pyrotechniky, výtržnostem fanoušků, poškození zařízení stadionu a vniknutí příznivců na hrací plochu.

Středečními násilnostmi po finále poháru v Plzni se komise bude z administrativních důvodů zabývat až za týden, neboť k nim došlo jen necelý den před dnešním zasedáním. Po vítězství Sparty 2:1 na trávník nejprve vniklo několik desítek příznivců Viktorie, poté se k nim přidali i letenští fanoušci a zasáhnout museli těžkooděnci. I tak došlo k několika bitkám i jiným incidentům.

Je nám líto, video expirovalo.
Vběhnutí fanoušků na hřiště po pohárovém finále

Komise ale už mohla do dalšího zasedání zastavit činnost vyloučenému plzeňskému hráči Pavlu Šulcovi i dvěma členům realizačních týmů. Rozhodčí Ondřej Berka za nevhodné chování v závěru udělil červenou kartu také sparťanskému kustodovi Luďkovi Stracenému a kondičnímu trenérovi Viktorie Martinu Kastnerovi.

Z nezvyklého prohřešku se budou zpovídat hned dva hráči. Slávista Jurásek po utkání s Plzní použil pyrotechniku, stejného přečinu se pak o kolo později v Mladé Boleslavi dopustil i albánský útočník Sparty Tuci.

Fotbalisté Vlašimi
zdroj: fcsbvlasim.cz

Kapitán Vlašimi doplatil na rasistické poznámky

Kulhánek v utkání, v němž druholigová Vlašim 17. dubna doma v přestřelce podlehla Líšni 4:5, rasisticky pokřikoval směrem k hostujícímu hráči. "Disciplinární komise vyslechla jak zúčastněné hráče na obou stranách, tak i hlavního rozhodčího. Na základě zhodnocení výpovědí všech zúčastněných i bezprostředního průběhu dané události při samotném utkání došla k závěru, že ze strany hráče Kulhánka došlo k rasistickým projevům na adresu hráče Líšně," uvedl předseda komise Richard Baček.

"Disciplinární komise je znepokojena, že v posledních týdnech se případy rasismu na tribunách nebo přímo mezi aktéry samotných utkání objevují častěji než dříve. Disciplinární komise to odmítá tolerovat a hodlá proti rasistickým projevům nadále bojovat," doplnil Baček.

Komise v krátké době potrestala za rasismus druhého účastníka druhé ligy. Nejprve to byl trenér Dukly Praha Petr Rada, který pronesl výrok "zoufalče cikánskej" na adresu dnes už bývalého kouče brněnské Zbrojovky Tomáše Polácha. Disciplinární komise mu nejprve zastavila činnost na osm měsíců, odvolací komise mu pak trest snížila na tři měsíce. Někdejší kouč české reprezentace i s odstupem času tvrdí, že nešlo o rasistický výrok.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články