Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta vydřela na úvod Evropské ligy vítězství 3:2 nad Palermem

Praha - Fotbalisté Sparty Praha úspěšně vstoupili do bojů v Evropské lize. V úvodním utkání skupiny F porazili na Letné italské Palermo 3:2. Spartě se povedl vstup do zápasu. Vedení Pražanů 1:0 zajistil přesnou hlavičkou Bony Wilfried. Italský tým srovnal zásluhou Maccaroneho. Druhý gól Sparty přidal Kladrubský a třetí po povedené akci na hranici malého vápna vstřelil Kadlec. Za Palermo snížil sedm minut před koncem Abel Hernández. Druhý zápas sehraje Sparta za dva týdny na půdě CSKA Moskva.

Trenér Sparty Jozef Chovanec nachystal velké překvapení, v základní sestavě dal šanci útočníku Jakubovi Podanému. Třiadvacetiletý fotbalista ve Spartě ještě neodehrál ani jeden ligový duel. Podaný podporoval na hrotu Bonyho Wilfrieda. Na poslední chvíli musel Chovanec udělat jednu vynucenou změnu. Při předzápasové rozcvičce se zranil záložník Kamil Vacek, na jehož místo se z postu pravého obránce přesunul Jiří Kladrubský. Toho zase nahradil Bondoa Adiaba.

Nadšené ohlasy sparťanů

Václav Kadlec, útočník: "Takový výsledek je až trochu nad plán. Dát italskému týmu tři góly je velký úspěch. I když Palermo v poslední době je spíš silné v útoku."

Jiří Kladrubský, obránce: "Je to skvělý start. Něco podobného jsme si tajně představovali."

Jakub Podaný, záložník: "Sám jsem byl překvapený, když jsem se tři hodiny před zápasem dozvěděl, že nastoupím. Chtěl jsem ukázat, co ve mně je. A asi to nebylo špatné podle toho, co jsem zatím slyšel. Sám jsem se také cítil dobře, mám pocit, že se za sebe nemusím stydět."

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Sparta - Palermo

Právě Kladrubský s Podaným byli nejaktivnějšími hráči českého mistra a zvlášť zkušenější záložník byl pro branku Palerma stálým nebezpečím. Poprvé v šesté minutě, kdy vypálil dělovku pod břevno, ale gólman Sirigu byl na místě. V 17. minutě už ale kapituloval. Rychlou akci, při které dal rozhodčí Spartě výhodu po dvojnásobném faulu na Kadlece, poslal Kladrubský centr na zadní tyč a Wilfried hlavou otevřel skóre.

Sparťané byli při chuti

Střelec gólu patičkou vyzval k tvrdé ráně do šibenice Kadlece, ovšem brankář zneškodnil už druhou gólovou střelu. Po půlhodině si vybral slabší chvíle řecký sudí, který nechal dlouho pokračovat hru přes Wilfriedovo zranění, a když se útočník vrátil, přišla sparťanská chyba v obraně. Pastoreho dělovku dokázal Blažek ještě vytěsnit, ale nabíhající Maccarone měl dost času na to, aby vyrovnal.

Záznamy a sestřihy utkání Evropské ligy sledujte zde

Ve druhé půli se obraz hry výrazně změnil

Palermo začalo více kombinovat a tím sparťany nutilo k pohybu bez míče, který jim bral síly. Navíc se k výbornému výkonu rozehrál Pastore, jenž při každém dotyku prokazoval, proč za něj Manchester City nabízí velké peníze. V 63. minutě byl i blízko brance. Vypálil z dvaceti metrů přesně pod břevno, ale Blažek se stačil vymrštit a jeho ránu přizvedl na břevno.

Sparta se zvedla ve chvíli, kdy to s ní vypadalo nejhůře. Z obranného bloku v 68. minutě vyrazila do dalšího brejku a podruhé skórovala. Podaný na levé straně poslal míč do běhu nabíhajícímu Pamičovi a jeho zpětný centr v šestnáctce usměrnil ve velké pohodě hrající Kladrubský hlavou do sítě. Domácí pokračovali v ofenzivní podívané, kterou svým fanouškům už dlouho nepředvedli.

Třetí branka na sebe nedala dlouho čekat a znovu přišla po rychlé akci po levé straně a souhře Podaného s Pamičem, který tentokrát našel na malém vápně Kadlece. Ten se dokázal v 75. minutě prosadit mezi dvěma stopery a dostal domácí do dvoubrankového vedení. O to přišli sparťané sedm minut před koncem, kdy zaváhali ve středu obrany a Hernández patičkou překonal Blažka.

Chovanec: Vítězství se rodilo už v týdnu při taktických plánech

Dnešní výhru přineslo podle sparťanského trenéra Jozefa Chovance dokonalé přečtení soupeřovy hry a také odpovědný kolektivní výkon. Italský tým prý jeho spolupracovníci měli dokonale přečtený a hráči navíc dokázali taktické plány dokonale splnit. Výhra se prý začala rodit již v týdnu. "Moji kolegové Hašek, Jindra a Kmoch měli hodně informací o hře soupeře, a tak jsme jen hledali typy, které by dokázaly naše plány dobře naplnit. A musím říct, že se jim to podařilo," pochválil Chovanec jak hráče, tak své spolupracovníky.

Byl šťastný, že jeho tým předvedl konečně výkon, který sklidil velký ohlas u diváků. "Musíme sázet na kolektivní výkon a ten jsme podali. Je zcela jedno, kteří hráči budou po dnešku chváleni. Já měl radost z celého mužstva a také z toho, že jsme dokázali ubránit jejich klíčové hráče."

Sparta Praha - US Citta Palermo 3:2 (1:1)

Branky: 17. Wilfried, 68. Kladrubský, 75. Kadlec - 38. Maccarone, 83. Hernández. Rozhodčí: Anastasios - Kukulakis, Spathas (všichni Řec.). ŽK: Kladrubský, Řepka, Adiaba - Kasami. Diváci: 13 766.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články