Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta šikanuje Biabianyho a další spoluhráče, stěžuje si agent. Klub to odmítá

Fotbalová Sparta musí řešit problém. Poté, co Jonathanu Biabianymu oznámila, že už v klubu nemá budoucnost, hráči také oznámila, že má trénovat individuálně. To je ovšem opatření, které FIFA zhruba před rokem zakázala. Světové hráčské odbory FIFPro tak upozorňují, že Biabiany je podle svého právního zástupce obětí mobbingu, tedy šikany ze strany zaměstnavatele. Spolu s francouzským křídelníkem sdílí problém také Marc Janko, o kterého má zájem švýcarské Lugano, a až donedávna Georges Mandjeck, který se již vrátil do Mét.

Jonathan Biabiany
zdroj: sparta.cz

Podle právního zástupce Biabianyho jde o "vážné porušení hráčových základních práv". Tvrdí, že Sparta tímto krokem chce ukončit hostování francouzského křídelníka a dosáhnout toho, aby Biabianymu nemusela platit.

FIFPro označila praktiku individuálního tréninku za "fotbalovou verzi vězeňské samotky". Z korespondence mezi Biabianyho právníkem a Spartou, kterou měla k dispozici také FIFPro, údajně vyplývá, že hráč a jeho zástupci by mohli případ dovést až před FIFA. Mohlo by tak jít o jedno z prvních vyšetřování v této problematice.

Sparta už na začátku přípravy oznámila, že s dotčenými hráči nepočítá a mohou trénovat mimo A tým, který odjel na soustředění do Španělska. "Nicméně ihned s předáním informace od agenta jsme hráče zpravili o tom, že jim bude zajištěn adekvátní trénink a servis," prohlásil ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík. "Kvůli tomu neodcestoval s A týmem na soustředění jeden z kondičních trenérů Stefano Campari," doplnil mluvčí letenského klubu.

Vyjádření o šikaně Sparta odmítá. "Není naším cílem hráči odpírat to, k čemu jsme se zavázali. Hráči využívají veškerý servis, který nabízí naše tréninkové centrum včetně lidských zdrojů, to znamená včetně kondičních i dalších trenérů," upozorňuje Kasík. "Pokud by hráči chtěli, mohli by se připravovat s juniorkou, v případě Lukáše Váchy to tak funguje. Rozumím ale Jonathanu Biabanymu, že nechce v Peci pod Sněžkou jezdit na běžkách."

Hráči poskytla pomoc také Česká asociace fotbalových hráčů. "Naše mateřská organizace FIFPro se na nás obrátila, v tuto chvíli jsme tedy v kontaktu s právním zástupcem Jonathana Biabianyho, což je švýcarský advokát, a domlouváme se na společném postupu," potvrdila pro web ČT sport předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

Případ by každopádně ještě mohl mít pokračování. "Judikatura FIFA hovoří o established players, tedy hráčích, kteří už jsou na určité úrovni. Takový hráč má právo nejen na to, aby trénoval, ale má právo i trénovat na své úrovni. Odporuje to tedy jeho případnému přeřazení do juniorky, naopak má právo na trénink s kolektivem. Jsou rozhodnutí, která jasně říkají, že když hráč nemá možnost trénovat s kolektivem, jeho úroveň klesá," sdělila předsedkyně ČAFH.

Podle výzkumu FIFPro jsou oběťmi individuálního tréninku především hráči s vyššími kontrakty. Jde o taktiku, která má podle Světové asociace profesionálních hráčů dostat fotbalisty pryč z klubu, nebo je donutit ke snížení platu. Praktika je hojně rozšířená hlavně v Asii a ve východní Evropě, tvrdí FIFPro s tím, že se celosvětově přímo měla dotknout 6,2 % profesionálních hráčů.

K případu už se nepřímo vyjádřil Marc Janko na Twitteru. "Odteď na individuálním tréninku. Za sebe se s touto okolností poperu s největším profesionalismem a budu se snažit každý den pracovat co nejlépe a především abych nezklamal sám sebe," prohlásil rakouský kanonýr. Janko už má s individuálním tréninkem zkušenosti z tureckého Trabzonsporu.

Zdroj
ČT sport, FIFPro

Hlavní zprávy

Nejčtenější články