Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Sparta chce proti Jihlavě napravit zaváhání z EL, Liberec jede do Olomouce

Praha – Po nepovedeném utkání v kvalifikaci o Evropskou ligu zisk tří bodů. Takový je plán fotbalistů Sparty, kteří vstupují do nového ročníku Gambrinus ligy na hřišti Jihlavy, proti které se však svěřencům Vítězslava Lavičky v poslední době příliš nedaří. Náročná zkouška čeká dalšího účastníka kvalifikace Evropské ligy Liberec, jenž bude hrát na hřišti ambiciózní Olomouce. Ligu zahájí i další celky- Teplice doma přivítají Slovácko a vítěz Superpoháru Jablonec Zbrojovku Brno. Z utkání Jihlava - Sparta přinese náš web od 20:15 podrobnou on-line reportáž.

Sparťané do nové sezóny vstoupili již ve čtvrtek, kdy v rámci druhého kola kvalifikace o Evropskou ligu na Letné přivítali švédský BK Hacken. Zápas však nezvládli, když ztratili dvojbrankové vedení, a po remíze 2:2 si velice zkomplikovali postupové naděje. "Čtvrteční zápas s Häckenem nedopadl podle našich představ, ale už hledíme ke vstupu do domácí soutěže. Chceme ho zvládnout co možná nejlépe, byť Jihlava proti nám už v minulé sezoně ukázala svoji sílu," uvedl na adresu celku z Vysočiny trenér Letenských Vítězslav Lavička.

Sparta se s Jihlavou v minulé sezoně utkala hned čtyřikrát, dvakrát v rámci ligy a dvakrát v osmifinále Poháru České pošty, a ani jednou nedokázala vyhrát v základních hrací době. V lize s nováčkem soutěže dvakrát remizovala, na podzim v Jihlavě 1:1 a na jaře na domácí půdě v dramatickém utkání 2:2.

Pozitivem pro druhý celek loňského ročníku bude fakt, že do utkání může zasáhnout kapitán a střelec obou branek proti Hackenu David Lafata, jemuž disciplinární komise podmínečně odložila zbytek trestu za vyloučení z minulé sezony. Mimo hru však dál zůstávají zranění Hybš s Krejčím a nemocný Bednář. 

"Sparta je samozřejmě jasným favoritem a do Jihlavy přijede s jasným cílem naplno bodovat a zahájit útok na titul. Minulý ročník si na Letné asi připomenou a budou velmi dobře vědět, že nejsme žádní odevzdaní nazdárci," upozornil trenér Vysočiny František Komňacký, který své svěřence v nováčkovské sezoně dovedl k osmému místu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta - Häcken

 Liberec zavítá na půdu Olomouce

Napravit zaváhání v Evropské lize bude chtít i třetí celek loňského ročníku Gambrinus ligy Liberec, jenž překvapivě prohrál v Rize 1:2. V Olomouci ho však nečeká nic jednoduchého. Ambiciózní Hanáci sice vstupují do sezony bez jednoho z klíčových záložníků Hořavy, ale i tak budou chtít opět atakovat ty nejvyšší pozice. 

"Na začátku ligy nás čeká těžký soupeř, který má ambice hrát o poháry. Věřím, že předvedeme lepší výkon než ve čtvrtek a každým odehraným zápasem se budeme zlepšovat," přál si před svým jubilejním 150. ligovým zápasem na lavičce kouč Slovanu Jaroslav Šilhavý. Jeho svěřenci chtějí potvrdit vydařený konec minulé sezony, kdy z deseti zápasů devětkrát vyhráli a vybojovali třetí místo.

Avšak i Olomouc, která na podzim na domácí půdě porazila Liberec 3:0, by ráda zahájila sezonu vítězně. "Hrajeme doma, je to utkání, které by se mělo zvládnout, což cítíme všichni. Viděl jsem Liberec hrát v Senici. Hrají stále podobný styl, hodně dopředu s náběhy, na rychlé protiútoky. I bez Štajnera zůstávají silným týmem, to oslabení je pouze relativní. Udrželi totiž Rybalku a mají další šikovné hráče," zhodnotil kouč Hanáků Martin Kotůlek. Olomouc zahájila prvoligovou sezonu výhrou naposled v roce 2009.

Jablonec chce proti Brnu tři body 

Jablonec by rád navázal na minulý pátek, kdy po triumfu nad úřadujícím šampionem Plzní získal český Superpohár. S Brnem vyhráli Severočeši posledních šest vzájemných zápasů. "Znám brněnského trenéra (Ludevíta Grmelu), vím, jak trénuje a že hráči za ním jdou. Brno v přípravě neprohrálo a v Jablonci nebude mít co ztratit. My ale chceme samozřejmě vyhrát a získat první tři body," uvedl trenér Baumitu Roman Skuhravý, který neprohrál ani jeden z dosavadních sedmi soutěžních zápasů v Jablonci.

Co napravovat mají i Teplice. Žlutomodří v minulé sezoně jen těsně unikli sestupu a nyní by chtěli zabojovat o horní příčky. Svěřence Zdeňka Ščasného čeká Slovácko, na které však Na Stínadlech nevzpomínají v nejlepším. "Je jedno, který ze soupeřů k nám konkrétně přijede. Věřím, že jsme na úvod soutěže dostatečně připraveni. Na jaře jsme se Slováckem odehráli kvalitní zápas, byť výsledek byl tristní a prohráli jsme 0:4," uvedl domácí trenér Zdeněk Ščasný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články