Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Soud začal řešit přestupy hráčů z Bohemians 1905

Praha - Obvodní soud pro Prahu 10 se začal zabývat případem bývalého ředitele Bohemians 1905 Lukáše Přibyla a současného předsedy dozorčí rady Petra Svobody. Obžaloba je viní z toho, že bez souhlasu správce konkurzní podstaty převedli práva k třem hráčům, která byla zapsána v konkurzní podstatě společnosti FC Bohemians Praha, a peníze z přestupů použili na chod klubu. Přibyl a Svoboda čelí obvinění z trestných činů poškození věřitele a porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Oba muži odmítají, že by jednali protiprávně.

Přibyl se Svobodou jako členové představenstva Bohemians 1905 podle obžaloby v polovině dubna 2009 uzavřeli s německým klubem Schalke 04 smlouvu o přestupu Jana Morávka za 2 250 000 eur (nyní téměř 55 milionů korun). Německý klub Bohemians 1905 zaplatil 300 000 eur (nyní asi 7,3 milionu korun), se zbytkem platby čeká na výsledky soudních sporů kolem Bohemians.

V polovině ledna 2010 pak Přibyl se Svobodou podle spisu uzavřeli smlouvu o přestupu Marka Hovorky do Jablonce a zhruba o měsíc později dohodu o přestupu Michala Škody do klubu SK Viktorie Jirny. Za oba klub Bohemians 1905 inkasoval celkem 744 000 korun.

Obžaloba muže viní z toho, že tak učinili přesto, že práva ke všem třem hráčům byla k 1. září 2008 zapsána do soupisu majetku konkurzní podstaty FC Bohemians Praha. Nakládat s hráči tak podle spisu mohl jen správce konkurzní podstaty nebo jím pověřený člověk. Přibyl a Svoboda o tom podle obžaloby věděli, správce konkurzní podstaty Jan Draslar je prý na to opakovaně upozornil. Oba však údajně odmítali se správcem spolupracovat a ani nereagovali na výzvu, aby peníze, které za fotbalisty klub dostal, vložili do konkurzní podstaty.

Přibyl se Svobodou uvedli, že všichni tři fotbalisté z klubu odešli na své přání. "Měl jsem za to, že hráči patří Bohemians 1905," prohlásil Svoboda. "My máme veškeré právní podklady, na základě kterých jsme dělali ty kroky, a nejsme si vědomi, že bychom se něčím provinili," řekl Přibyl. 

Před soudem uvedl, že Morávek podepsal profesionální smlouvu k 1. červenci 2006, do té doby mohl klub opustit za tabulkovou cenu v řádech desítek, maximálně stovek tisíc korun. Zájem o talentovaného hráče podle Přibyla projevily některé české kluby již v roce 2008, ještě před zapsáním do konkurzní podstaty. S fotbalistou i jeho rodiči se prý ale vedení klubu dohodlo na tom, že jeho přestup přijde až poté, co odmaturuje. Následně přišel zájem Schalke 04, kam chtěl sám Morávek přestoupit.

O upozorněních Draslara prý klub věděl, nechal si však raději vypracovat právní analýzu u advokátní kanceláře. Ta podle Přibyla obsahovala závěr, že klub může Morávka a případně i další hráče prodat. Podobně prý tehdy hovořila i soudní rozhodnutí týkající se vleklých sporů kolem Bohemians. Představenstvo klubu pak podle Přibyla obchod jednomyslně posvětilo a fotbalista se stal hráčem Schalke 04 k 1. červenci 2009.

Přibyl upozornil, že kdyby respektovali žádost Draslara a Morávka neprodali, ohrozili by jeho kariéru. Kdyby pak peníze z prodeje odvedli do konkurzní podstaty, ohrozili by prý chod Bohemians 1905. "My tady financujeme fotbalový klub, který je závislý na prodeji hráčů, a je několik právoplatných verdiktů, které říkají, že na ty hráče máme právo," tvrdí Přibyl. Soud další jednání odročil na 19. července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články