Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Soud rozhodl, že odposlechy ve fotbalové kauze Liberec byly nezákonné

Liberec - Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby z korupce všechny tři obžalované v kauze libereckého fotbalového klubu, bývalého ředitele klubu Františka Myslivečka, rozhodčího Václava Zejdu a svazového delegáta Christose Čanaklise. Soud dospěl k závěru, že policejní odposlechy jako jediné důkazy o jejich vině byly nezákonné.

Soud vůbec poprvé v úplatkářské aféře ve fotbale vynesl zprošťující  verdikt. Odvolal se přitom na nález Ústavního soudu v případě jiných odposlechů, které s fotbalem nesouvisely.

Odposlechy telefonních hovorů fotbalových funkcionářů a rozhodčích povolil v roce 2003 brněnský soudce Aleš Dufek a staly se hlavními důkazy v několika větvích korupční aféry. Soudy je až do dnešního dne uznávaly.

Trojice aktérů liberecké kauzy byla obžalována z úplatkářství při prvoligovém zápase Liberec - Zlín v roce 2004, Mysliveček z podplácení, Zejda a Čanaklis z přijímání úplatku.

Všichni tři byli loni v září u okresního soudu zproštěni obžaloby. Podle soudce Richarda Skýby policejní odposlechy neobsahovaly žádný důkaz. Státní zástupce Petr Hořín se proti rozsudku odvolal, ale předseda senátu krajského soudu Jiří Malinovský dnes celou trojici znovu zprostil obžaloby. Navíc vyslovil závěr o nelegálnosti odposlechů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články