Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Souboj o španělský titul: Barcelona hostí Real

Barcelona - Fotbalový svět netrpělivě vyhlíží sobotní duel Barcelony a Realu Madrid, při kterém bude v sázce španělský titul. Porážky obou gigantů v semifinále Ligy mistrů s Chelsea a Bayernem Mnichov na chvíli upadají v zapomnění a fanoušci téměř přestávají dýchat při pomyšlení na souboj ofenzivních es Lionela Messiho a Cristiana Ronalda.

Ti už letos v La Lize nasázeli po 41 brankách, právě jejich minisouboj může hodně o osudu velkého šlágru napovědět. Sobotní El Clásico bude klíčem k letošnímu mistrovskému primátu. Zatím k němu má blíž tým ze španělské metropole, který má před Barcou čtyři body k dobru. "Sobota je extrémně důležitá pro oba týmy. Je to takové buď-anebo. Jako když si hodíte mincí," řekl jeden z barcelonských lídrů Xavi Hernández. Pokud Real na Nou Campu zvítězí, bude mít čtyři kola před koncem soutěže už sedmibodový náskok. "Když se podíváme na fakta, čísla a data, náš tým převádí na hřišti velkou show. Myslím, že si zasloužíme být šampiony," řekl asistent kouče Realu Josého Mourinha Aitor Karanka.

Real už v lize nastřílel 107 branek, a když se alespoň jednou prosadí i v sobotu, stanoví svůj nový absolutní rekord v počtu vstřelených gólů v La Lize během jedné sezony. Barcelona, která pod trenérem Pepem Guardiolou Realu podlehla od roku 2008 jen jednou ve čtrnácti zápasech, se ale naopak v případě triumfu může "Bílému baletu" přiblížit na jediný bod. A oživí naděje na to, že počtvrté za sebou vyhraje domácí soutěž. "Když Barcelona vyhraje, v lize bude zase všechno otevřené."

"Remíza nebo výhra Realu znamená, že titul zůstane v jeho rukách," řekl Bernd Schuster, který v kariéře hrál za oba španělské velkokluby a na lavičce Realu navíc seděl jako kouč i před čtyřmi lety. Oba týmy jdou do vzájemného zápasu se skvělými šňůrami. Barcelona doma neprohrála už 54 zápasů za sebou, což je druhá nejlepší série v klubové historii. Katalánci byli lepší jen v letech 1973-76, když na Nou Campu nepoznali přemožitele v 73 duelech. Barca s blížícím se koncem sezony v lize nabrala velkou formu, naplno bodovala v jedenácti zápasech po sobě. Real zase v domácí soutěži neprohrál 18 zápasů. Naposledy odcházel s prázdnou 10. prosince, když doma podlehl právě nenáviděné Barceloně.

Pro Real je symbolem zkázy v posledních vzájemných zápasech trenér Barcelony Guardiola. Ten zatím v sedmi ligových zápasech ještě s Realem nikdy neprohrál a pouze jednou remizoval. V loňské sezoně musel Real strávit i vyřazení z Ligy mistrů. A jeho kouč José Mourinho si po každém z odehraných zápasů stěžoval na to, jak rozhodčí Barceloně nadržují. V minulé sezoně Real narazil na Barcu pětkrát a ve čtyřech zápasech dohrával v oslabení. Letos v pěti utkáních dostali hráči Realu červenou kartu hned třikrát, a pokud chtějí pomýšlet na úspěch, zlepšená disciplína je základním předpokladem. Barceloně v sobotu možná bude chybět útočník Alexis Sánchez, ale do hry se zřejmě vrátí uzdravený stoper Piqué. Hosté postrádají zraněné Lassanu Diarru a Ricarda Carvalha, po dvou zápasech na lavičce čeká na šanci brazilský záložník Kaká.

Zápas mezi Barcelonou a Realem začne v sobotu ve 20:00.

Předpokládané sestavy:

Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, Iniesta - Fábregas, Messi, Sánchez (Pedro).

Real: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Khedira, Alonso - Özil, Kaká, Ronaldo - Benzema.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články