Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Šmicer tlačí na Vrbu: Jsem zvědavý, jestli případnou výzvu přijme

Praha – Česká reprezentace je po rezignaci Michala Bílka bez trenéra, nový kouč se momentálně hledá. Manažer národního týmu Vladimír Šmicer by přitom byl rád, aby Bílkův nástupce byl jmenován co nejdříve a aby jím byl Pavel Vrba. Současného trenéra Plzně v současnosti klub pustit nechce, spekuluje se však o tom, že by situaci mohl přehodnotit po skončení podzimní části sezony.

Sport
zdroj: ČT4

Národní tým po odchodu Michala Bílka kvůli neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa do zbývajících utkání v Maltě a Bulharsku povedou dosavadní asistenti Josef Pešice a Tomáš Galásek. Kdo bude Bílkovým nástupcem, ještě není známo. Nejžhavějším kandidátem je Pavel Vrba, uvažuje se mimo jiné také o Jaroslavu Šilhavém či Ivanu Haškovi.

"Mám v hlavě dvě, tři jména, pod kterými bych chtěl pracovat. Jestli by to mohl být Pavel Vrba? Dokázal bych si s ním určitě představit spolupráci," oznámil Šmicer v Událostech, komentářích. Zdali však budou jeho návrhy vyslyšeny, sám neví. "Jde to mimo mě, je to v sekci Miroslava Pelty. Když bude chtít slyšet můj názor, já mu ho samozřejmě rád řeknu. Doufám, že k tomu dojde," věří manažer české reprezentace.


Šmicer každopádně považuje za nejlepšího kandidáta Vrbu. "Potřebujeme člověka, který je silný, a Pavel Vrba je momentálně tím, kdo má pozici u všech nejsilnější. To znamená, že by určitě bylo ku prospěchu věci, kdyby případnou nabídku přijal. Přece jenom jde o reprezentaci a hráčům vždy říkáme, že je to ta největší čest. A kolikrát je kritizujeme, že nechtějí reprezentovat. Tak jsem zvědavý, kolikrát mohou i trenéři takovouto nabídku dostat a jestli takovou výzvu přijmou," naléhá na trenéra Plzně Šmicer.

Zdali však Pavel Vrba bude novým trenérem reprezentace, je zatím nejisté. Sám kouč se ke spekulacím zatím nevyjádřil, v minulosti však již sdělil, že by národní tým jednou rád vedl. Plzeň možnost jeho odchodu alespoň v současné chvíli důrazně odmítla. "Jakékoliv úvahy o možném uvolnění Pavla Vrby k národnímu týmu jsou v tuto chvíli naprosto vyloučeny. Klub se v následujících dnech, týdnech a měsících plně soustředí na zvládnutí duelů Ligy mistrů i domácí ligy," uvedl generální manažer klubu Adolf Šádek.

Je nám líto, video expirovalo.
Vladimír Šmicer, manažer české fotbalové reprezentace, o novém trenérovi reprezentace

Jak spekuluje Deník Sport, není také vyloučeno, že by Vrba mohl převzít národní tým v průběhu jara. Tedy v momentu, kdy Plzeň již bude mít za sebou náročný souběžný program v základní fázi Ligy mistrů a v domácí soutěži. Vzhledem k nesmírně těžkému losu (Plzeň čeká Bayern Mnichov, Manchester City a CSKA Moskva) je také pravděpodobné, že se Viktoria do jarní části evropských pohárů nemusí probojovat. Národní tým zároveň v jarní části čekají jen sporadické přípravné zápasy, a tak nemusí být nepředstavitelné ani to, že by do konce sezony Vrba mohl vést zároveň klub i reprezentaci.

Šmicer však usiluje o to, aby trenér byl vybrán co nejdříve. "Máme tam po kvalifikačních utkáních ještě listopadový termín, kdy by se dal sehrát přípravný zápas. Ale v případě, že do té doby nebude zvolen nový trenér, toto přátelské utkání ztrácí smysl. Opravdu je důležité, aby nový reprezentační kouč byl zvolen co nejdříve," myslí si manažer reprezentace.

Zdali bude pokračovat ve své funkci i on sám, ještě neví. "Mám smlouvu do konce roku a sám si ještě promyslím, jestli budu rezignovat. Záležet bude i na tom, kdo bude nový trenér a zdali by si dokázal představit spolupráci se mnou nebo já s ním a jestli mám týmu co dát. Cítím stejnou zodpovědnost jako Michal Bílek," sdělil Šmicer.

Zdroj
ČT sport, ČT24, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články