Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Šmicer je manažerem reprezentace, Fitzel technickým ředitelem svazu

Praha - Fotbalista Vladimír Šmicer se den po skončení hráčské kariéry stal oficiálně manažerem národního týmu a funkce se ujme s okamžitou platností. Dohodl se na tom s předsedou ČMFS Ivanem Haškem a s reprezentací odcestuje už v pátek na turnaj do Spojených arabských emirátů. Svazový šéf dnes také jmenoval technickým ředitelem svazu Dušana Fitzela. Oznámil to mluvčí ČMFS Petr Svěcený.

O tom, že Šmicer bude mít hned po pondělním ukončení kariéry o budoucnost postaráno, se vědělo dopředu. Hašek se netajil, že úspěšného fotbalistu láká do svazové funkce a právě u národního týmu si ho dokázal nejlépe představit. "Dnes dopoledne došlo k setkání, na kterém Šmicer přijal nabídku. Představen bude na středeční tiskové konferenci po srazu reprezentace v hotelu Praha, kde vystoupí po boku reprezentačního trenéra Michala Bílka," uvedl Svěcený.

Šmicer se na novou práci těší, což řekl hned po pondělním oznámení konce hráčské kariéry. "Musel jsem si uvědomit priority. Když mám nabídku od Ivana Haška, tak se musím hnout z místa dál. Čekají mě nové úkoly a už se na ně těším," prohlásil fotbalista v předvečer jmenování.

Je nám líto, video expirovalo.
Vladimíra Šmicera čeká role reprezentačního manažera

Dušan Fitzel:

"Je to obrovská výzva, i když od trenérské práce se vracím spíše do funkcionářského prostředí. Rád bych, aby se funkce technického ředitele vžila do našeho prostředí. Sám jsem se o to snažil i tak, že jsem bojoval o co největší pravomoci. Bez nich by ta práce neměla cenu."

Hašek dnes také definitivně uvedl do funkce technického ředitele svazu Dušana Fitzela, který naposledy působil ve stejné pozici na Maltě, kde navíc vedl od ledna 2006 tamní národní tým. Smlouvu však v létě kvůli zdravotním potížím předčasně ukončil a vrátil se do známého prostředí. Dříve už totiž pracoval jako šéf juniorských reprezentací, byl trenérem výběru do 19 let, který získal v roce 2001 stříbro na ME, a jako asistent byl u toho, když jednadvacítka získala o rok později titul mistrů Evropy ve Švýcarsku.

Funkci technického ředitele má obsazenu naprostá většina významných fotbalových svazů, jeho úloha je brána velmi prestižně. V českých podmínkách ale dosud neexistovala, a tak Fitzela čeká v úvodu hodně práce, protože není na co navazovat. Jeho úkolem bude vedle spolupráce se všemi reprezentačními trenéry také zajistit vzdělávání trenérů a přenést ho pomocí různých programů do mládežnického a amatérského fotbalu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články