Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Složení disciplinárky je platné, je přesvědčena FAČR

Praha - Fotbalová asociace ČR odmítá tvrzení advokáta Bronislava Šeráka, který zpochybnil platnost červencového zvolení disciplinární komise. Podle názoru FAČR je naopak složení disciplinárky platné. Vypršela prý totiž měsíční lhůta, v níž mohl jakýkoliv člen asociace podat návrh na soudní přezkoumání postupu.

zdroj: ČT4

Šerák, který zastupuje v probíhající sázkařské aféře hráče Davida Jablonského a Jana Halamu, v úterý řekl, že disciplinární komise nebyla v létě zvolena v souladu se stanovami asociace. Podle jeho názoru tak nemá právo vynášet verdikty. Upozornil, že disciplinární komise má být podle stanov asociace jmenována výkonným výborem asociace výhradně na návrh ligového shromáždění. To se ale podle něj nestalo. "Když to řeknu laicky, tak disciplinárka vlastně neexistuje. Její samotný vznik jednoznačně odporuje stanovám FAČR a veškerá její dosavadní rozhodnutí považuju za nicotná," uvedl Šerák.

"Ligové shromáždění po valné hromadě FAČR, která se uskutečnila 8. června, nikdy neprojednávalo a nepředložilo výkonnému výboru návrh na jmenování disciplinární komise. Výkonný výbor přitom 20. června jmenoval předsedou disciplinárky Richarda Bačka, kterého pověřil, aby komisi složil. To je další omyl: předseda komise její složení také navrhovat nemůže," prohlásil Šerák.

Asociace jeho tvrzení odmítá s tím, že pokud měl někdo pochybnosti ke jmenování disciplinárky, mohl podat návrh na přezkoumání rozhodnutí soudem. "Výkonný výbor jmenoval na svém zasedání 10. července 2013 předsedu a členy disciplinární komise. Pokud měl někdo ze členů FAČR námitky k postupu, jakým výkonný výbor došel k tomuto rozhodnutí, mohl ve lhůtě 30 dnů podat návrh, aby okresní soud prohlásil, že toto rozhodnutí je v rozporu se zákonem či stanovami. To se však nestalo," uvedl člen legislativně-právního oddělení FAČR Jan Obst.

Disciplinární komise má dnes vyslechnout hráče obviněné v sázkařské aféře. Šerák uvedl ještě před jednáním, že zopakuje totéž i v doprovodu svých klientů Halamy, který hájí barvy Bohemians Praha, a teplického zadáka Jablonského. "My se v podstatě nemáme komu zpovídat, když komise není řádně zvoleným orgánem. Nechci vypadat jako nepřítel očisty fotbalu, ale jenom chci pro své klienty spravedlivý proces před komisí, která byla řádně jmenována dle stanov asociace, a řízení pak bude vedeno dle platného disciplinárního řádu," podotkl Šerák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články